4 De binnenschouwen werden al uitgehaald.
Joeri Seymortier De binnenschouwen werden al uitgehaald.

Verbrandingsoven langs N49 in Eeklo half jaar dicht (maar uw huisvuilzak wordt gewoon opgehaald)

Nieuwe ovens en schouwen IVM kosten 40 miljoen euro

De verbrandingsoven van IVM langs de N49 in Eeklo is stilgelegd, en zal zeker tot in november geen afval en huisvuil meer verbranden. Er wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van nieuwe ovenlijnen en twee nieuwe schouwen. De burger in het Meetjesland en de streek rond Deinze zal niets merken, want de huisvuilzak wordt gewoon elke week opgehaald.

De verbrandingsoven van IVM dateert van 1981 en was dringend aan een grondige restauratie toe. In de oven wordt zeven dagen op zeven het huisvuil van het Meetjesland, de streek rond Deinze en de zuidrand van Gent verwerkt. “De oven is nu voor het eerst in jaren helemaal stilgelegd”, zegt IVM-voorzitter Patrick Hoste. “Tot november zal hier in Eeklo geen verbranding van huisvuil en afval gebeuren. Toch zal de burger dat niet merken. De ophaling van huisvuil, papier en karton gebeurt gewoon verder. Wij gaan ons afval een half jaar lang naar de verbrandingsoven van Doel voeren, waar het verwerkt wordt. Dat zal ons ongeveer 2 miljoen euro kosten, maar als je de hele afvalverwerkingsinstallatie in Eeklo verbouwt, kan je niet anders dan uitwijken met je eigen afval. We konden de mensen moeilijk vragen om hun afval een half jaar op te sparen”, knipoogt Patrick Hoste.

4 Van op de N49 zie je goed dat er aan de verbrandingsoven gewerkt wordt.
Joeri Seymortier Van op de N49 zie je goed dat er aan de verbrandingsoven gewerkt wordt.

62,5 meter hoog

Er wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd in de verbrandingsoven. De schoorsteen van 62,5 meter hoog wordt momenteel in schijven afgebroken. Er komen twee schoorstenen in de plaats. “We hebben twee ovenlijnen, en dan heeft elke oven zijn eigen schouw”, zegt directeur Patrick Joos. “Op die manier kunnen we gemakkelijker de rook controleren, en weten we bij eventuele afwijkingen ook meteen in welke ovenlijn we de afwijking moeten zoeken. Er komen niet alleen nieuwe ovenlijnen en schoorstenen, maar ook nieuwe elektrofilters, rolbruggen en ook renovatie van de bunker. Die bunker is een diepe put waar het afval in gestort wordt voor het naar de oven gaat. Die bunker is nu voor het eerst in de geschiedenis van IVM helemaal leeggehaald. Ik had de bodem zelf nog nooit gezien.”

4 Het afval wordt in Eeklo in grote vrachtwagens geladen, en naar Doel afgevoerd.
Joeri Seymortier Het afval wordt in Eeklo in grote vrachtwagens geladen, en naar Doel afgevoerd.

Warmtenet

De vijftig personeelsleden die op de site van de verbrandingsoven werken, kunnen de komende maanden allemaal aan de slag blijven. Ze helpen bij onderhoudswerken, en bij de overslag van het afval om het dan naar Doel af te voeren. Tijdens de werken worden aan de afvalinstallatie ook al aftakkingen geplaatst, om later eventueel aan te schakelen op een warmtenet. Met een warmtenet zou de vrijgekomen warmte die normaal door de schouw verdwijnt, gebruikt worden om andere gebouwen in de stad te verwarmen. “Die aftakking kan enkel geplaatst worden als de oven stilligt. Het zou dus gek zijn om dat nu niet te voorzien. Wanneer de stad Eeklo definitief beslist om met IVM een warmtenet uit te rollen, dan hebben wij alvast alle voorzieningen getroffen”, zegt voorzitter Patrick Hoste nog.

4 De bunker waar het afval bijna 40 jaar in gegooid wordt. Voor het eerst in de geschiedenis is die leeg en zie je de bodem.
Joeri Seymortier De bunker waar het afval bijna 40 jaar in gegooid wordt. Voor het eerst in de geschiedenis is die leeg en zie je de bodem.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wannes daveloose

    Beste Patrick Hoste is ivbo Brugge niet dichter bij Aalter dan helemaal naar Doel te rijden? Het zal al een half miljoen minder zijn.

Lees meer