4 Een agente brengt enkele kindjes naar buiten. Haar eigen zoontje (rechts) verblijft ook in de crèche en moest dus ook naar de basisschool gebracht worden.
Marc De Roeck Een agente brengt enkele kindjes naar buiten. Haar eigen zoontje (rechts) verblijft ook in de crèche en moest dus ook naar de basisschool gebracht worden.

Crèche ontruimd na grondverzakking

STOEP WEGGESPOELD NADAT KAPOTTE LEIDING KAPELSESTEENWEG BLANK ZET

Een breuk in een waterleiding op de Kapelsesteenweg heeft er gisteren voor gezorgd dat kinderopvang Bollemol&Dolledol ontruimd moest worden. Negentien kindjes werden naar basisschool Sint-Jozef in Ekeren gebracht. "Doordat het zand van onder de stoeptegels werd weggespoeld, twijfelden we of de gevel wel stabiel zou blijven", klonk het bij de brandweer.

Het was 10.30 uur toen een waterlek ter hoogte van kinderopvang Bollemol&Dolledol op de Kapelsesteenweg gisterenvoormiddag een gedeelte van de rijbaan onder water zette en de nodige verkeershinder veroorzaakte. De brandweer en de politie kwamen meteen ter plaatse en zagen dat er heel wat zand van onder de stoeptegels was weggespoeld. "We hebben een deel van de stoep moeten uitbreken en de Civiele Bescherming is er bij geroepen om een groot gat te kunnen graven", zegt Tom Vanden Boer van de Antwerpse brandweer.

4 De brandweer moet een deel van de stoep uitbreken nadat het zand onder de tegels is weggespoeld.
Marc De Roeck De brandweer moet een deel van de stoep uitbreken nadat het zand onder de tegels is weggespoeld.

Vier combi's

"We lieten ook de nutsmaatschappijen ter plaatse komen omdat er ook elektriciteits- en aardgasleidingen lopen. Je weet nooit of die geraakt zijn. We twijfelden ook of de gevel wel stabiel zou blijven door de breuk in de waterleiding", aldus Vandenboer. Daarom werd er geen enkel risico genomen en moesten de negentien kindjes van de kinderopvang rond 11.30 uur onmiddellijk het gebouw verlaten. Gelukkig schoot basisschool Sint-Jozef Ekeren in de Prinshoeveweg meteen te hulp.

4 In verschillende combi's worden de peuters weggebracht.
Marc De Roeck In verschillende combi's worden de peuters weggebracht.

School

De politie bracht de kinderen met vier combi's naar de school. "Normaal zijn we hier niet op woensdag, maar voor dit geval maakten we graag een uitzondering", zegt directrice Lieve Dedecker. "Ze kwamen net voor de middag toe en hebben gebruik kunnen maken van ons logopedielokaal. We hebben zelf ook twintig bedjes, dus dat kwam ook goed uit. Een aantal van de kleintjes heeft zelfs nog geslapen hier", klinkt het. De tweejarige Emiel vond het allemaal niet zo erg. Hij kon zijn mama wat langer zien, want die werkt bij de politie en moest mee zorgen voor de vlotte verkeersafwikkeling in de omgeving van de Kapelsesteenweg. "Maar dat ik hem zo dadelijk weer eventjes moet achterlaten, dat zal wat anders zijn", lachtte ze. Om 14 uur konden de kindjes opnieuw naar hun vertrouwde stek.

4 In een zaaltje van basisschool Sint-Jozef staan bedjes klaar.
Marc De Roeck In een zaaltje van basisschool Sint-Jozef staan bedjes klaar.

Buis gesprongen

Watermaatschappij Water-Link heeft er tot in de late namiddag over gedaan om de breuk te kunnen herstellen. "Er was om een of andere reden een groot stuk uit de buis gesprongen", zegt Johan Cornelis van Water-Link. "We hebben er zelf geen idee hoe het is kunnen gebeuren. Tegen 16.30 uur hebben we de waterleiding terug in gebruik kunnen nemen en rond 17.30 uur was de baan weer helemaal vrij", aldus Cornelis.

Kraantjeswater

Door de breuk mogen de bewoners van zo'n 150 woningen tot en met vrijdag nog wel geen kraantjeswater drinken. "We moeten eerst preventief testen uitvoeren om te zien of het water niet besmet is", zegt Cornelis. "Die resultaten moeten we eerst afwachten. Het gaat om woningen in de Jos Claessensstraat en uiteraard de Kapelsesteenweg. We hebben wel twee watercontainers geplaatst en er zijn ook standpijpen in de Jos Claessensstraat, de Beekstraat en de Oudebaan", aldus Cornelis.

Lees meer