De Oude Pastorij maakt al jaren deel uit van het dorpsgezicht en krijgt eindelijk een nieuwe eigenaar.
Foto FSE De Oude Pastorij maakt al jaren deel uit van het dorpsgezicht en krijgt eindelijk een nieuwe eigenaar.

Zorgbedrijf koopt Oude Pastorij

Het Antwerpse Zorgbedrijf is de nieuwe eigenaar van de leegstaande Oude Pastorij aan de Prinshoeveweg in Ekeren-Donk. Bedoeling is om er op termijn een dienstencentrum te starten, eventueel gekoppeld aan serviceflats.

De Oude Pastorij van Ekeren-Donk, gebouwd in 1889-1890, ligt er al jaren erg vervallen bij. Het gebouw werd vroeger gebruikt door het stedelijke knutselatelier en door Chiro-Donk, maar bevindt zich in een zodanig slechte staat dat verschillende stedelijke diensten in het verleden al meermaals hun bezorgdheid uitten over de veiligheid van kinderen en jongeren.


Het gebouw staat leeg sinds 2009. De stad Antwerpen, bevoegd voor het Ekers patrimonium, had geen plannen om het te renoveren wegens gebrek aan een zinvolle bestemming. Daarom kreeg het stedelijk vastgoedbedrijf Vespa de opdracht om de Oude Pastorij te verkopen. Dat moest 548.000 euro opleveren, maar vanuit de privésector kwam er weinig interesse.


Het dossier heeft in het verleden al een paar keer op de agenda van de Ekerse districtsraad gestaan. Zo werd er onder andere overwogen om het vredegerecht erin onder te brengen. "Bedoeling was het gebouw als Ekers patrimonium te behouden", zegt districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA).


Het Antwerpse Zorgbedrijf, dat diensten aanbiedt voor senioren, heeft nu de oude pastorij gekocht. "Ze zien het vooral als een strategische aankoop. Afhankelijk van de beschikbare financiële middelen zal de definitieve invulling pas enkele jaren later gebeuren", zegt Palinckx. "Het Zorgbedrijf zal het bestuur wel betrekken bij de latere invulling: mogelijk een dienstencentrum, eventueel gekoppeld aan serviceflats. Bovendien heeft het Zorgbedrijf haar oog laten vallen op het aanpalende kasteeltje, met omliggende gronden. Zo ontstaat er meer ruimte om een omvangrijk sociaal project uit werken. De definitieve plannen zijn uiteraard ook afhankelijk van deze eventuele aankoop, maar we zijn blij met de nieuwe eigenaar. Wie weet wat er had kunnen gebeuren indien een projectontwikkelaar eigenaar was geweest. Nu blijft de vroegere pastorij deel uitmaken van het vertrouwde dorpsgezicht in Ekeren-Donk."


(FSE)

Lees meer