Op het behendigheidspark worden de leerlingen afgeleid met een smartphone.
Foto Kos/Politiezone Grens Op het behendigheidspark worden de leerlingen afgeleid met een smartphone.

Politiezone sensibiliseert jeugd met Flits! Junior

De politiezone Grens is van start gegaan met het project Flits! Junior. De lesgevers richten zich op de tweede graad van de middelbare scholen. Gebruik van alcohol, zichtbaarheid in het verkeer, gebruik van smartphones op de fiets: het komt allemaal aan bod.

Inspecteurs van de politiezone Grens trekken de komende weken naar alle middelbare scholen in Wuustwezel, Kalmthout en Essen. "We geven eerst een korte theoretische sessie en daarna starten enkele workshops om alles in de praktijk te testen", zegt Patrick De Smedt van de politiezone Grens. "We tonen onder meer een film waarbij verkeersslachtoffers aan het woord komen en we hebben het ook over gebruik van alcohol, 's nachts fietsen en het gebruik van de smartphone op de fiets. Tijdens de workshops laten we de leerlingen bijvoorbeeld rondlopen met een promillebril. Die toont het effect van vier tot zes glazen alcohol. Daarnaast is er nog het behendigheidspark dat ze moeten afleggen terwijl ze de smartphone gebruiken. In de donkere kamer tonen we dan weer het nu van fluo en een goede verlichting. Als apotheose speelt het fakkeltheater 'Wolken en een beetje regen'. Hier loopt groepsdruk, machogedrag, alcohol en het opfokken van bromfietsen als een rode draad door het verhaal. Die voorstellingen vinden plaats eind april.


Flits! Junior wordt tweejaarlijks in de weken na de paasvakantie georganiseerd. Volgend jaar zal Flits! georganiseerd worden. Dit project wordt gehouden voor de derde graad en gaat over alcohol en drugs in het verkeer, GSM-gebruik achter het stuur, gordeldracht en defensief rijden. (VTT)

Lees meer