Het project Ommegang is voor Jef Vermaere van Groen het belangrijkste breekpunt.
Ronny De Coster Het project Ommegang is voor Jef Vermaere van Groen het belangrijkste breekpunt.

Verkaveling Ommegang mogelijk struikelblok bij coalitievorming voor Groen

Liberaal Denis Dierick blijft zoals bekend de burgemeester van Gavere, waar de bestaande coalitie van Open Vld-VOG, CD&V en sp.a voortgaat. Men laat ook de deur open voor Groen, maar die stelt haar voorwaarden bij het project Ommegang.

Met negen zitjes voor Open Vld-VOG, twee voor CD&V en een voor de sp.a komt de coalitie aan een meerderheid van 12 op 23. Dat is nipt, beseft ook Denis Dierick. “Als we met Groen tot een bestuursovereenkomst kunnen komen, beschikken we over een grotere meerderheid”, liet hij gisteren weten. De groenen wisten hun aantal zetels te verdubbelen, met Jef Vermaere en Nele Melkebeke als verkozenen. “We zijn tevreden met dit resultaat. Vanavond steken we de koppen bijeen over welke weg we inslaan: verder oppositie voeren of mee besturen", zegt Jef Vermaere. "De verkaveling Ommegang in Asper wordt sowieso het breekpunt. Maar als we de andere partijen kunnen overtuigen om er van af te stappen, dan gaan we graag het engagement aan om mee in de coalitie te stappen.”

Spannende strijd

Voor het kartel Gavere Durft/N-VA zit er niets anders op dan zes jaar lang verder oppositie te voeren. “Het was een spannende strijd, maar we hebben nipt verloren”, aldus kopman Karel Hubau. “Toch zijn we de partij die het meeste vooruitgang boekte. Zo kregen we er maar liefst 673 stemmen bij. Ik ben dan ook fier. Ik stel ook vast dat de persoon die het minste stemmen haalde op onze lijst, er nog altijd meer haalde dan de lijsttrekker van sp.a die toch schepen zal mogen worden. Dat is een aanfluiting van de democratie”, vindt Hubau die alvast aankondigt ook de komende zes jaar stevig oppositie te zullen voeren. “Dat zijn we onze kiezers verschuldigd.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer