Boerderij De Stolp in Ten Aard (Geel).
Vanderveken Boerderij De Stolp in Ten Aard (Geel).

Groen licht voor afkickcentrum in boerderij

De kogel is door de kerk: in 2020 krijgt de Kempen een eerste afkickcentrum voor drugsverslaafden. Dat wordt uitgebouwd in boerderij De Stolp in Ten Aard.

Er wordt nu al meer dan twintig jaar geijverd voor een eigen afkickcentrum in onze regio. De cijfers zijn dan ook duidelijk: alleen al op de spoedafdeling van het AZ Turnhout worden wekelijks zeven à tien druggebruikers binnengebracht na een overdosis. En wegens plaatsgebrek kunnen die daarna niet altijd terecht in de bestaande afkickcentra buiten de Kempen. Ook is de drempel naar de dichtstbijzijnde afkickcentra in Limburg en Antwerpen nog altijd hoog. Daar moet het afkickcentrum in De Stolp, aan Haverbeemden, verandering in brengen. Het centrum krijgt daar overigens de naam ’t Kader (Kempense Aanpak Drugs en Rehabilitatie).

Om het afkickcentrum te kunnen uitbouwen, trekt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zo’n 1,5 miljoen euro uit. Er komen vijftien residentiële plaatsen, waarvan acht voor ontwenning en zeven voor behandeling. Het ontwenningstraject kan zes weken tot drie maanden in beslag nemen. De behandelingsmodule is dan weer een Vlaamse primeur. Die richt zich immers op kwetsbare mensen, die bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of psychoses hebben.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer