Het kruispunt van de Heerweg-Zuid met de dorpsstraat.
Google Maps Het kruispunt van de Heerweg-Zuid met de dorpsstraat.

1 jaar cel voor dertiger na zware agressie in centrum Zwijnaarde

Een dertiger heeft een effectieve celstraf van één jaar gekregen voor feiten van zware agressie in het centrum van de Gentse deelgemeente Zwijnaarde. Samen met zijn kompaan - die reeds geïnterneerd is voor de feiten - veinsde hij een aanrijding met een 40-jarige automobilist. Ze vroegen geld, en gingen de bestuurder te lijf toen die weigerde te betalen.

De feiten vonden begin december 2018 plaats. Aan het kruispunt van de Dorpsstraat met de Heerweg-Zuid, besloten de twee om de boel op stelten te zetten. “Ze dwongen mijn cliënt om te stoppen na een vermeend ‘ongeval’. Ze zeiden dat hij hen had aangereden, en vroegen ter plaatse 50 euro. Toen mijn cliënt weigerde, kreeg hij een een pak slaag”, aldus de advocaat van het slachtoffer.

Nog voor de daders de veertiger te lijf gingen, werd aan een tramhalte aan de Heerweg-Zuid ook een veertienjarige jongen lastiggevallen. De tiener moest enkele schoppen incasseren, en er werd gepoogd om zijn smartphone te stelen. De eerste verdachte - volgens het parket de ‘aanstoker’ van de twee - is ondertussen geïnterneerd wegens psychologische problemen. Ook de tweede beklaagde stond terecht voor de belaging van de tiener, maar werd daarvoor woensdag wel vrijgesproken. 

Schuldbesef hadden de twee mannen volgens de burgerlijke partijen niet. “Ik zit in collectieve schuldbemiddeling. Wat gaan ze mij afpakken? Ik heb toch geen geld”, zou één van beiden op het moment van de feiten hebben gezegd tegen het slachtoffer. 

De veroordeelde dertiger stuurde - zowel voor de behandeling als voor het vonnis - zijn kat naar de rechtbank, en werd bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van één jaar. Hij zal bovendien een schadevergoeding van 2.900 euro mogen betalen aan het slachtoffer. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer