Koen Vromman (links), Steven H en Floriane in de animatiestudio vol attributen.
Foto WN Koen Vromman (links), Steven H en Floriane in de animatiestudio vol attributen.

Digitale speeltuin nu ook te huur

TV EKKERGEM LANCEERT DOE-HET-ZELFSTUDIO VOL ATTRIBUTEN UIT KRINGLOOPWINKEL

Dat Gent voortaan een doe-het-zelf-animatiestudio vol attributen te huur heeft, is te danken aan een stel ordinaire dieven en een hoop toevalligheden. Nu zelfs een West-Vlaamse rapper een videoclip kwam opnemen, is Koen Vromman ervan overtuigd dat er een markt is voor zijn digitale speeltuin.

Koen Vromman is bekend van TV Ekkergem. Drie jaar geleden werden zijn camera's en laptop gestolen. Terwijl hij de handdoek in de ring wilde gooien, werd er een benefiet op poten gezet om TV Ekkergem te redden. Koen kreeg er weer zin in. "Mijn huis stond nog vol kleine spullen, ideale attributen voor filmpjes. Met een eenvoudig fototoestel leerde ik toen stop-motionfilmpjes (waarin objecten bewegen, red.) maken. Een inspirerend voorbeeld was de animatiefilm 'Panique au Village'. Toen ik voor de kringloopwinkel een promotiefilmpje mocht maken, draaide ik met allerlei speelgoed een eerste stop-motionanimatiefilmpje. Dat was zo leuk om te doen dat ik erin verder ben gegaan. Het bijzondere aan animatie is dat in principe alles kan, ook zonder acteurs of grote budgetten. Via filmpjes op internet en sociale media kreeg ik steeds meer opdrachten binnen. Zo maakte ik Klein Nieuws voor 'Iedereen Beroemd' op Eén, en werk ik nu aan een proefaflevering voor iets nieuws op tv." Koen geeft intussen ook al workshops animatie voor jongeren, met hulp van andere - echte - animatoren, zoals Floriane en Malanka. "Zelf heb ik niet eens een opleiding animatie gehad, ik ben helemaal selfmade", lacht hij.

Koen noemt zijn werk 'speedanimatie'. Het ruwe kantje en snel animeren is een beetje zijn huismerk. "Terwijl anderen eerst moeten maken wat ze nodig hebben, moet ik hier gewoon twee minuten zoeken. Ik heb zo goed als alles in huis. Kleine mannetjes, dieren, voertuigen, gebouwen, noem maar op."

Onlangs kwam de West-Vlaamse Kantoor-rapper Steven H bij Koen terecht met de vraag om een clip op te nemen. "Op dat moment had ik zelf weinig tijd. Met Steven deden we de eerste 'do-it-yourself'-sessie. Hij mocht alles gebruiken, maar moest wel zelf filmen. Animator Floriane assisteerde hem. Hij nam hier de videoclip op voor zijn nieuwe single 'Een meiske mee nen bril'."

Tafel, licht en camera

"Ik merk dat de vraag groot is, en dus wil ik de studio nu ook voor anderen openstellen. Ze worden op weg gezet, krijgen alle attributen ter beschikking, maar moeten het werk wel zelf doen. Want animatiefilmpjes maken, is op zich niet moeilijk, het kost vooral veel tijd." Koen verbouwt zijn huis nu helemaal in functie van de animatie. Hij heeft nu al twee, en binnenkort drie, sets. Dat zijn tafels met professionele belichting en bijhorende camera en ruimte voor een computer. In een opslagplaats worden alle attributen bewaard. Die komen hoofdzakelijk van rommelmarkten en kringloopwinkels. "Misschien moet ik de dieven van jaren geleden dankbaar zijn", lacht Koen. "Het was een nieuwe start, en TV Ekkergem boert beter dan ooit." Info op www.tv-ekkergem.be

Lees meer