3 De buurtsporthal aan Oude Dokken.
Wannes Nimmegeers De buurtsporthal aan Oude Dokken.

Gesjoemel bij drie bouwprojecten

TWEE DIRECTEURS VERKLIKKEN ELKAAR: GEEN ONTSLAG, WEL ANDERE FUNCTIE

Optimacommissie lijkt nog maar pas achter de rug of daar is alweer een nieuw Gents schandaal. De aanbesteding van drie belangrijke bouwdossiers werd zodanig gemanipuleerd dat de favoriet van de stad en/of het stadsontwikkelingsbedrijf als overwinnaar uit de bus kwam. Twee betrokken directeurs van stadsontwikkelingsbedrijf Sogent krijgen een nieuwe functie, maar geen C4.

Het was nieuwssite Apache die het nieuws gisteren naar buiten bracht. Bij de zoektocht naar een ontwerpteam voor zowel de Oude Dokken, de Wasserij in Sint-Amandsberg als het S-gebouw aan het station Gent Sint-Pieters zijn onregelmatigheden vastgesteld. Dat gebeurde door een advocatenkantoor dat op vraag van het stadsbestuur de aanbestedingen onderzocht. De zaken kwamen aan het licht door een oplaaiende ruzie tussen twee directeurs van het driekoppige directiecomité van Sogent. Beide directeurs verklikten mekaar waardoor tal van onsmakelijke details naar boven kwamen.

3 De Wasserij in Sint-Amandsberg.
James Arthur De Wasserij in Sint-Amandsberg.

Punten aangepast

Aan de Oude Dokken wordt op dit moment een stadsgebouw met kinderdagverblijf, een basisschool en een sporthal gebouwd ontworpen door het architectenbureau XDGA en de studiebureaus Ney & Partners en Boydens. Zij hadden het duurste ontwerp, maar ook het favoriete ontwerp van de jury. Na een eerste quotering bleek het project niet als winnaar uit de bus te komen en dus werden de punten eenvoudigweg aangepast. Volgens Apache was het de directeur projecten (P.L.) die zijn medewerkster 'bijstellingen' liet doen ten gunste van de winnende kandidaat.

Ook voor het project De Wasserij in Sint-Amandsberg werden onregelmatigheden opgemerkt. De kandidaat die oorspronkelijk laatste eindigde, kwam toch als overwinnaar aan de bus. Daarvoor werd tot drie keer toe de ontwerpversie aangepast, de regels van het spel werden dus aanpast tijdens het spelen. Bovendien kreeg de uiteindelijke winnaar de kans om zijn prijs aan te passen. De andere kandidaten kregen die kans niet. Het advocatenkantoor dat de feiten onderzocht spreekt van favoritisme en een schending van het transparantie-, het gelijkheids-, en het zorgvuldigheidsbeginsel.

3 Het S-Gebouw achter Gent Sint-Pieters.
KOS Het S-Gebouw achter Gent Sint-Pieters.

Jurylid

Het S-gebouw aan de achterkant van het station Gent Sint-Pieters is het derde dossier dat twijfels oproept. Daar bleek een belangenconflict te zijn tussen twee architecten. De ene was in het dossier jurylid, de andere kandidaat. In een eerdere aanbesteding was dat net omgekeerd. Algemeen directeur Didier Nachtergaele neemt daarop initiatief om de architecte af te laten treden als lid van de jury. Ze weigert en Nachtergaele weigert nog aanwezig te zijn tijdens de vergadering. "Zo legt hij een juridische bom onder het dossier", klinkt het in het eindrapport.


Volgens de stad gaat het om een vete tussen twee directeurs van sogent. "Na een reeks interne klachten tussen twee directieleden van Sogent, zowel mondeling als via e-mail, bleek het noodzakelijk om meteen over te gaan tot enkele maatregelen om de kwalitatieve werking van sogent verder te kunnen garanderen", zegt schepen van stadsontwikkeling Sven Taeldeman (Sp.a) in een persbericht. In juni werd beslist een administratief-juridisch onderzoek te laten uitvoeren naar 3 overheidsopdrachten en werden enkele maatregelen afgekondigd. Voortaan mogen directieleden niet meer zetelen in jury's, er moet steeds een vertegenwoordiger van de juridische dienst aanwezig zijn, rapportage moet aan het volledige directiecomité gebeuren.


Voor de stad is dit een bijzonder pijnlijke zaak. De feiten gebeurden na de Optimacommissie, waarbij de contacten tussen de stad en de architectenwereld en projectontwikkelaars onder de loep werden genomen. Vorige maand nog werd een gedragscode voor politici maar ook voor ambtenaren en externe vertegenwoordigers afgesproken.

Geen strafbare feiten

Volgens schepen Taeldeman zijn er geen strafbare feiten aan het licht gekomen. Beide directeurs krijgen een nieuwe functie binnen de stad maar niet meer bij Sogent.

Lees meer