Sara Vermeulen met haar één maand oude baby Esté.
Foto Verbaere Sara Vermeulen met haar één maand oude baby Esté.

Jonge mama met baby uit bus gezet

CHAUFFEUR NEEMT HET NIET DAT REIZIGER KRITIEK UIT OP RIJGEDRAG

Sara Vermeulen, een mama van 22 uit Schellebelle, is samen met haar één maand oude baby van de bus gezet in Melle. Ze had zich zorgen gemaakt over de veiligheid van haar kind door het agressieve rij- en bruuske remgedrag van de chauffeur. Toen ze hem daar op wees, moest ze prompt afstappen. De vrouw diende klacht in bij De Lijn.

Het incident speelde zich dinsdagnamiddag af op de lijnbus 28 van Gent naar Dendermonde. De rit werd uitgevoerd door een externe partner van De Lijn. Sara Vermeulen (22) had net haar baby Esté opgehaald in het Sint-Lucasziekenhuis in Gent. Daar was het meisje enkele dagen voordien opgenomen met darmproblemen en tekenen van uitdroging. Maar Esté stelde het ondertussen weer goed. Na een tussenstop bij de schoonouders nam Sara in Ledeberg bus 28 naar huis. In het industriepark aan de Biezenweg in Wetteren zou haar vriend Dylan met hun zoontje Logan (1) opstappen om samen naar Schellebelle te rijden.


"De bus was te laat en de chauffeur reed behoorlijk snel om tijd in te halen. Aan de haltes remde hij telkens vrij bruusk en hij trok ook weer snel op. Mensen moesten zich reppen om op en af de bus te springen. Toen ik de chauffeur er, eerst vrij kalm, op aansprak, snauwde hij me toe dat ik me niet moest moeien met zijn werk", vertelt Sara. "Ik maakte me vooral zorgen over de veiligheid van mijn dochtertje. Toen ik bij een volgend manoeuvre bijna naar voren werd geslingerd, raakte mijn geduld op en riep ik opnieuw naar de chauffeur het wat kalmer aan te doen. Dat maakte hem blijkbaar enorm kwaad, want hij riep dat ik een taxi moest nemen en dat ik als 'vuile West-Vlaamse' in mijn eigen provincie moest blijven. Hij verweet me ook dat ik een zwartrijder was omdat ik mijn abonnement niet had getoond. Ik was in shock en begon te huilen, want ik had door zijn snelle vertrek in Ledeberg niet eens de kans gehad mijn kaart te tonen. Nog voor de halte in Melle tierde hij dat ik zijn bus onmiddellijk uit moest. Een medereizigster kon het niet meer aanzien en weigerde ook verder mee te rijden. Zij hielp me van de bus met mijn baby en buggy. We vielen bijna toen de bus weer snel vertrok. Omstanders filmden alles", vertelt Sara nog aangeslagen.

Paniek en klacht

Door het incident was Sara ook niet op de afspraak aan de bushalte van haar partner. Omdat de batterij van haar gsm het had opgegeven, kon hij haar niet bereiken. "Hij was in paniek. Pas om 19 uur geraakte ik thuis met een hongerige en huilende baby. Het gedrag van die chauffeur was ongehoord. Ze moeten hem niet ontslaan maar als je speelt met de veiligheid van een baby is een sanctie wel op zijn plaats", besluit Sara. Ze heeft klacht ingediend bij De Lijn en overweegt ook een klacht bij de politie tegen de chauffeur.


De Lijn Oost-Vlaanderen neemt de klacht tegen haar exploitant ernstig. "Er is een intern onderzoek aan de gang en we vroegen een gesprek aan met de chauffeur omdat we ook zijn versie van het verhaal willen horen. Als dit verhaal bevestigd wordt, kan dit inderdaad niet door de beugel. De Lijn hamert sterk op klantvriendelijkheid en dat verwachten we ook van de chauffeurs van onze externe partners. Als er beelden zijn van het voorval, vragen we ze te bezorgen aan de klantendienst van De Lijn", zegt woordvoerder Davy Van Swael. De exploitant beslist na het onderzoek of de chauffeur sancties opgelegd krijgt.

Lees meer