3 Leen Vanwambeke in de keuken waar de krakers maandagochtend werden aangetroffen.
Wouter Spillebeen Leen Vanwambeke in de keuken waar de krakers maandagochtend werden aangetroffen.

Krakers vertrekken zo snel als ze gekomen zijn

KUISPLOEG TREFT ZEVEN ROEMENEN AAN IN HUIS DAT TE KOOP STAAT

Minstens zeven Roemenen hebben gisteren in Palinghuizen voor één dag een huis gekraakt dat te koop staat. Eigenares Leen Vanwambeke uit Oudenaarde was ten einde raad toen het ernaar uitzag dat de krakers niet van plan waren om te vertrekken, maar in de vooravond pakten ze toch hun biezen. "Het was een enorm stresserende dag, maar dit is een opluchting", reageert ze.

Het huis staat nu te koop, maar tot augustus verbleven er nog drie studenten, waaronder de zoon van Leen. Zondagnamiddag gingen de eigenaars nog langs om te zien of alles er nog in orde was. Komende zaterdag zouden een paar potentiële kopers naar het huis komen kijken, dus ging maandagochtend een kuisploeg langs. "Ze troffen zeven krakers aan die lagen te slapen", vertelt Leen. "Vijf volwassenen en twee kinderen. We hebben dan onmiddellijk de politie verwittigd."


Leen en haar man reden meteen van Oudenaarde naar Gent om zelf de situatie te gaan bekijken. "We hebben samen met de politie vastgesteld dat het huis gekraakt was. Ze wilden niet vrijwillig vertrekken en we konden hen ook niet dwingen. De krakers waren eigenlijk best vriendelijk. Ze kennen de huidige wet heel goed. 'Jullie kunnen ons toch niets doen', zeiden ze. Ze lachten gewoon met ons, maar ik heb wel nog een paar matrassen, twee zetels en de televisie meegenomen. Nu heb ik de raad gekregen om er niet meer te gaan."

3 De politie ging langs bij de krakers en stelde een proces-verbaal op.
Leen Vanwambeke, repro Wouter Spillebeen De politie ging langs bij de krakers en stelde een proces-verbaal op.

Gefrustreerd

De Gentse politie bevestigt het verhaal. "We hebben een proces-verbaal opgesteld en door de eigenaar werden een aantal meubels opgehaald. Het huis werd niet ontruimd en de politie meent dat het om een niet bewoond pand gaat", klinkt het. Omdat het pand niet bewoond is, konden de eigenaars alleen een advocaat onder de arm nemen die een procedure kan opstarten bij de vrederechter. De nieuwe krakerswet, waarbij het kraken van een onbewoond huis een klachtmisdrijf wordt, treedt pas donderdag in werking.


Intussen vreesde Leen voor haar inboedel. "Het huis was misschien niet bewoond, maar er stonden wel nog heel veel meubels. Die krakers gebruikten alles van ons om koffie te maken, om te koken, om zich te verwarmen... We dragen al jaren zorg voor dat huis en dan kunnen we er helemaal niets aan doen als iemand binnendringt. Alleen al het idee dat ze zomaar hun gang kunnen gaan met onze eigendom is heel frustrerend. We voelden ons enorm in de steek gelaten."

3 Eigenaars Leen Vanwambeke en Frank Van Dorpe uit Oudenaarde.
Ronny De Coster Eigenaars Leen Vanwambeke en Frank Van Dorpe uit Oudenaarde.

Aan de deur afgezet

"Hoe wisten die krakers dat ons huis onbewoond was?", vragen de eigenaars zich af. "De krakers vertelden dat ze met een busje werden opgehaald aan het station en aan de deur afgezet. Doen er misschien lijsten van leegstaande panden de ronde?" Volgens sommige bronnen zouden de krakers zelfs een sleutel van de voordeur gekregen hebben.


Later op de avond vernamen de eigenaars via de pers dat de krakers toch uit eigen beweging vertrokken waren.


Meteen lieten de eigenaars een slotenmaker een nieuw slot installeren. Alles in het huis bleef intact en er werd ook niets gestolen. Het probleem is voor hen van de baan, maar het einde van de problemen rond kraken is volgens Leen nog niet in zicht. "Dit is al het zoveelste geval en er zullen er nog volgen. Het loopt uit de hand", besluit ze.

Lees meer