3
Sam Ooghe

Minstens veertig jongeren op de vuist in Blaarmeersen

Burgemeester Mathias De Clercq: “Dit is onaanvaardbaar”

De Gentse politie is maandagnamiddag massaal uitgerukt voor een vechtpartij tussen jongeren in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen. Minstens veertig personen waren betrokken, acht onder hen werden aangehouden. Burgemeester Mathias De Clercq reageert ontzet.

Het werd een jammer einde van een broeierig lang weekend in de Blaarmeersen. Zowel zaterdag, zondag als maandag was het koppen lopen op het strand. Er werd zelfs gezwommen, ook al was het water niet warmer dan dertien graden, en is het eigenlijk verboden. Ook op eigen risico.

In het weekend kwam het al enkele keren tot verbale spanningen op de ligweide en errond, maar escaleren deed de situatie niet. Tot maandagnamiddag. Toen kregen de hulpdiensten meldingen van een vechtpartij. Een grote, zo zou blijken, met volgens de lokale politie veertig tot vijftig betrokkenen. Dat gebeurde in de buurt van de ligweide, aan de kant van de cafetaria.

Aanleiding niet duidelijk

De aanleiding is niet duidelijk. Volgens getuigen was er zeker drank in het spel, en zouden er spanningen geweest zijn tussen een groep jongeren uit Brussel en enkele jongens uit Gent. Dat er enkele Brusselaars op zijn minst betrokken waren, staat vast. Bij de knokpartij waren ook enkele minderjarigen betrokken.

De politie kwam ter plaatse met een vijftal wagens en het hondenteam, maar het werd eerst een kat-en-muisspel voor een achttal jongeren gevat konden worden. Voor de ogen van de strandgangers werden ze een voor een - sommigen in badkledij - in de politiewagens gestopt en weggebracht. De politie meldt dat ze allemaal bestuurlijk aangehouden zijn. Onze journalist ter plaatse zag dat er bij de aangehouden personen ook minderjarigen waren. Alle acht werden maandagavond ondervraagd.

“Onaanvaardbaar”

“Niemand raakte gewond, uitgezonderd van opgelopen blutsen, builen en schrammen door de vechtpartij", zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Het hoe en waarom van de feiten wordt nog onderzocht.”

Gents burgemeester Mathias De Clercq reageerde al snel ontzet op de vechtpartij. “Ik vind het onaanvaardbaar wat er gebeurd is”, liet hij optekenen. “Ik ga diverse instanties samenroepen om dit ten gronde aan te pakken, zowel preventief als repressief.” De burgemeester wil het probleem met name 'multidisciplinair’ aanpakken. “De Blaarmeersen is van ons allemaal”, aldus de burgemeester. 

3 Combi's en ambulances aan de Blaarmeersen.
Sam Ooghe Combi's en ambulances aan de Blaarmeersen.
3
Sam Ooghe

101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christiaan Boogaerts

    Tja op een dag ga je die ''jongeren''niet meer onder controle hebben en gaat het hier fout aflopen. Doe maar lekker politiek correct verder.

  • Frank De Backer

    Wat komen die Brusselaars in Gent zoeken, behalve vechten?

Lees meer