Siegfied Bracke (N-VA) wil wegblokkades bij stakingen laten verbieden
Gianni Barbieux Siegfied Bracke (N-VA) wil wegblokkades bij stakingen laten verbieden

N-VA wil vrije doorgang waarborgen bij stakingen

Op de gemeenteraad van maandag- en dinsdagavond zal Siegfried Bracke (N-VA) een ‘voorstel van raadsbesluit’ indienen, om de vrije doorgang bij stakingen te garanderen. “Tijdens de staking van 13 februari werden verschillende verkeersknooppunten geblokkeerd, tot ergernis van vele weggebruikers.”

Bracke vindt het niet kunnen dat stakersposten in Gent cruciale punten zoals Meulestedebrug en het rondpunt aan de Ghelamco Arena blokkeren, en dat de politie laat betijen. “De vrije doorgang van mensen moet gewaarborgd blijven”, vindt hij. “Het bezetten van de openbare weg leidde tot veel filevorming, tijdverlies en frustraties bij de gewone weggebruikers. Op 13 februari riepen werkgeversorganisaties, academici en burgers via sociale media herhaaldelijk op om de wegen vrij te maken, zonder gevolg. De blokkades bleven gewoon staan. Het evenwicht is zoek. Het belemmeren van de vrije doorgang werd zonder meer gedoogd, mensen die de blokkades probeerden te ontwijken werden beboet. Dit is niet de juiste aanpak. Het openbaar domein bezetten zonder aanvraag of toestemming is trouwens wettelijk niet toegelaten en brengt mensen in gevaar.”

N-VA fractieleider Anneleen Van Bossuyt stelt vast dat de Gentse aanpak een heel andere is dan in andere steden. In Tongeren bijvoorbeeld nam Patrick Dewael, partijgenoot van burgemeester Mathias De Clercq, wel zijn verantwoordelijkheid door op te treden tegen stakers die de wegen blokkeerden. Een recente gerechtelijke uitspraak heeft het belemmeren van de vrije doorgang door middel van stakersposten ten andere. Een andere partijgenoot van De Clercq, kamerlid Egbert Lachaert, was daar toen heel tevreden mee.”

Afwachten hoe de politieke meerderheid in Gent, bestaande uit liberalen, groenen, socialisten en christendemocraten, daarop reageert.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer