Plaatsgebrek in crèches krimpt

DALING TE VERKLAREN DOOR AANTAL NIEUWE PLAATSEN EN MINDER GEBOORTES

De Gentse crèches hebben een structureel tekort van 227 plaatsen. Dat is al een stuk beter dan vorig jaar, toen er 381 plekken te weinig waren. Die daling is te verklaren door een aantal nieuwe plaatsen en door een daling in het geboortecijfer. Jeugdschepen Elke Decruynaere (Groen) wil allesbehalve victorie kraaien.

Kinderopvang in Gent (en in de andere Belgische steden): het is al langer een structureel probleem. Er zijn te weinig beschikbare plaatsen om alle kinderen op te vangen. In de commissie stelde jeugdschepen Elke Decruynaere (Groen) gisterenavond een rapport voor over de bezettingsgraad van die crèches. Daaruit blijkt dat er vorig jaar nog een tekort was van 227 plaatsen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 381. Gent boekt dus vooruitgang, al heeft dat niet enkel te maken met extra plaatsen in de kinderopvang. De voorbije jaren werden minder kinderen geboren in de Arteveldestad, waardoor er nu ook minder peuters een opvangplek nodig hebben.

Hinderpalen

De daling van het tekort betekent niet dat de problemen voorbij zijn. Er zijn nog steeds veel ouders die moeilijk een opvangplek vinden voor hun kind. Die hinderpalen duiken vooral op in de wijken Rabot, Brugse Poort, Dampoort, Oud-Gentbrugge, Ledeberg en Macharius-Heirnis. In die wijken zijn er structureel te weinig plaatsen. Een andere moeilijkheid schuilt in de inkomensgerelateerde plekken. Ook daar is er een fors tekort, wat voornamelijk voor Vlaanderen moet worden opgevangen. Nu al financiert de stad Gent zelf 100 van die plekken.


"Het probleem in de kinderopvang is sterk geminderd tegenover 2006, toen er aan de alarmbel werd getrokken. Dat tekort wordt telkens kleiner, maar dat betekent niet dat de problemen zijn opgelost. Ik roep de Vlaamse regering op om een inspanning te leveren. Onder de centrumsteden is Gent de minst slechte leerling. Maar dat betekent niet dat we vergeten mogen worden bij volgende investeringsrondes", zegt Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

Lees meer