3 Het publiek heeft beslist: het lijkt alsof het diertje gemixt wordt.
Wannes Nimmegeers Het publiek heeft beslist: het lijkt alsof het diertje gemixt wordt.

Publiek stemt kuikentje blender in

HALLUCINANTE TAFERELEN OP DATAKAMP

Ze doen het weer, de mannen van Bata. Elk jaar is daar wel iets waarover nationaal schande gesproken wordt, en dit keer is dat het gemixte kuikentje. Elke avond rond 21.30 uur worden een kuikentje en een blender op het podium gezet. Het publiek mag stemmen over het lot van het diertje: vrijheid of blender. En bij Bata zijn ze genadeloos...

De mannen van Cirq houden dit jaar 'Datakamp' in hun Willem de Beersteeg. Ze spelen 'internet in 't echt', en ontfutselen hun bezoekers schaamteloos al hun data, van relatiestatus tot code van de bankkaart.

Maar na 21 uur schakelt Datakamp een versnelling hoger, verschijnt er al eens porno op het groot scherm, en is er dus ook het spel met het kuikentje. Er wordt een kooi met een kuikentje op het podium gezet, en daarnaast een blender. Het publiek mag stemmen: vrijheid of blender, voor het pluizige gele beestje dat je dankzij een microfoontje over het hele plein hoort piepen. Je ziet het beest ook schattig zitten te wezen op het grote scherm. Stemmen kan online op datakamp.be of met het polsbandje dat elke 'premium-member' draagt.

En dan ontspinnen zich hallucinante taferelen. Mensen stemmen alsof hun eigen leven ervan afhangt. Dierenliefhebbers werpen zich op het blender-stembakje om het kuikentje te redden, boze mensen dreigen het beestje van het podium te kapen, en anderen lachen zich een breuk. Blijkbaar rekent Datakamp op de aanwezigheid van een meerderheid van halve psychopaten. En al meerdere keren werd het kuikentje inderdaad ter dood veroordeeld.

3 De kinderen reageren aangedaan.
Wannes Nimmegeers De kinderen reageren aangedaan.

Beul

Dan roepen de organisatoren een 'beul van dienst' op het podium, een aanwezige die denkt anoniem voor 'blenden' gestemd te hebben. Maar op Datakamp is niks anoniem. De beul moet de blender aanzetten. Iedereen denkt dat er nog een deus ex machina zal komen, maar het is hier wel Datakamp. Dus het kuikentje wordt uit de kooi gehaald, en genadeloos de blender in gesmeten. Binnen de seconde verschijnt daar een gore smoothie van geel en rood. Exit kuikentje of dat denkt iedereen toch.

3 Het kuikentje wacht in zijn kooi op het oordeel.
Wannes Nimmegeers Het kuikentje wacht in zijn kooi op het oordeel.

Harder stemmen

Resultaat: huilende kinderen (hoewel de organisatoren het klein grut meerdere malen vroeg om weg te gaan bij het podium én de ogen te sluiten), verontwaardigde volwassenen, boze mails en kwade sms'en. Een echte klacht is er nog niet geweest. "Die kleine mannen moeten maar niet zo laat opblijven, en alle anderen hebben heus wel al eens een gemixt kuikentje gegeten. Ze moeten nu niet hypocriet doen. En daarbij, ze hadden maar harder moeten stemmen," klinkt de logische uitleg van Cirq.

Geen verbod op 'gemixte kuikens'

Het Gentse stadsbestuur zal geen verbod invoeren op het zogenaamd mixen van kuikens op Datakamp. "We verbieden goochelaars ook niet om vrouwen in twee te snijden. Dit is overduidelijk een illusie", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld).

De stad kreeg al een resem klachten binnen zelfs uit Nederland. "Er wordt gedreigd met een betoging aan het stadhuis en er zijn er zelfs die zeggen nooit meer op de sp.a te zullen stemmen als dit niet stopt. Blijkbaar is er bij die mensen de vrees dat het mensen op ideeën zal brengen. Maar wie naar een goochelshow gaat snijdt nadien toch ook geen vrouwen in twee."

Vanavond rond 21.30 uur: een nieuw kuikentje. Onthoud vooral: bij Bata is niks wat het lijkt.

Lees meer