4 Minister Muyters (N-VA) en burgemeester De Clercq (Open Vld) bij de opening van de installatie.
Gianni Barbieux Minister Muyters (N-VA) en burgemeester De Clercq (Open Vld) bij de opening van de installatie.

Reizende installatie op Korenmarkt zet Gentse ondernemers in de kijker

Op de Korenmarkt staat sinds maandagavond een lichtgevende installatie met getuigenissen van lokale ondernemers opgesteld. Met de rondreizende opstelling wil het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) het imago van ondernemers in Vlaamse centrumsteden een boost geven. Gent krijgt de primeur. “Niet toevallig. Het aantal starters in onze stad boomt”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

De cijfers geven De Clercq gelijk. Het aantal ondernemers in Gent dat een nieuwe zaak opstart zit sinds enkele jaren in de lift. Vorig jaar kwamen er in het eerste kwartaal van 2018 nog 835 starters bij: een recordaantal. Gent is daarmee de koploper in Oost-Vlaanderen. Met de zin voor ondernemen zit het dus wel goed, maar de reputatie van de ondernemer kan nog beter.

Uit een studie van Vlerick blijkt dat het imago van ondernemers in Vlaanderen lager ligt in vergelijking met omliggende landen. “Daarom lanceren we de campagne Ondernemers ondernemen voor iedereen (OOVI). We willen aantonen dat ondernemers van Vlaamse bodem een veel grotere impact hebben op de samenleving dan vaak vermoed wordt. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers”, zegt Mark Andries, administrateur-generaal bij VLAIO.

Aan de reizende opstelling op de Korenmarkt, die de komende maanden nog in acht andere centrumsteden te bewonderen is, werkten ook enkele Gentse ondernemers mee. Hun inspirerende verhaal is te lezen op de installatie.

4 Jona Mukabalisa en Gert Linthout van Mic Mac Minuscule.
Gianni Barbieux Jona Mukabalisa en Gert Linthout van Mic Mac Minuscule.

Een tweedehands geboortelijst

Jona Mukabalisa en Gert Linthout uit Gentbrugge haalden het idee voor hun onderneming uit hun eigen leefwereld. Toen ze hun zoontje verwachtten, legden ze geen geboortelijst aan om een overdaad aan spullen te vermijden. “Daardoor kregen we net meer ongewenste cadeaus”, getuigt Jona. Samen bedachten ze de tweedehands geboortelijst en doopten ze hun onderneming Mic Mac Minuscule. “Na een afspraak stellen we een geboortelijst op maat op met tweedehands artikelen aan de helft van de prijs. De enige voorwaarde is dat een deel van besparing wordt gestort aan een goed doel”, verduidelijkt Jona.

4 Antoine Van Loocke maakt keukenmessen van gerecycleerd afval.
Gianni Barbieux Antoine Van Loocke maakt keukenmessen van gerecycleerd afval.

Messen gemaakt van afval

Gentenaar Antoine Van Loocke maakt in zijn atelier in Oosterzele keukenmessen van uitsluitend afval. Tot zijn klanten behoren gerenommeerde namen als Kobe Desramaults en Peter Goossens. “Die laatste noemt mij wel eens de ijzermarchand”, lacht Van Loocke. De ondernemer maakt er zelf een erezaak van om jongeren op weg te zetten naar een onderneming via een stage in zijn atelier. Aliona Boutorina is één van hen. “Ik studeer voor goudsmid en wil kunstjuwelen maken. Antoine’s werk is zeer inspirerend”, getuigt ze.

4 David De Keyser van ‘Deel een koe’.
Gianni Barbieux David De Keyser van ‘Deel een koe’.

Bewuster vlees eten door koe te delen

Geboren als kleinzoon van een slager uit de Brugse Poort wilde David De Keyser al vanaf zijn zestiende piloot worden. “Ik herinner mij nog goed de plagende reactie van mijn vader, die zelf eigenaar was van een vleesbedrijf in Mariakerke: Om piloot te worden moet je mooi, rijk en slim zijn en je bent geen van de drie”, vertelt David. Uiteindelijk zou hij zijn droom om piloot te worden toch waar maken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en intussen heeft De Keyser naast zijn beroep als piloot ook het bedrijfje ‘Deel een koe’ waarmee hij aan ‘crowdbutching’ doet. Dat wil zeggen dat mensen samen een koe kopen. “Iedereen die een deel van de koe koopt, krijgt daarvoor een pakket van tien kilo vlees in de plaats. Puur vlees zoals het vroeger was”, getuigt David. “Ik heb veel geleerd uit de slagerij van mijn grootvader en het vleesbedrijf van mijn vader. Ook hoe ik de zaken niet wilde aanpakken. Je kan geen vlees eten zonder een koe te slachten, maar je kan er wel voor zorgen dat ze een goed leven hebben gehad.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Sierens

    Starters boemen in Gent volgens de burgemeester,maar de falingen boemen evenzeer in de eerste week van februari zijn 6 Gentse zaken failliet gegaan staat zwart op wit op site

Lees meer