Straten met stroomuitval (nog) geheim

BURGEMEESTERS WEIGEREN GEDETAILLEERD PLAN VRIJ TE GEVEN

De burgemeester van uw gemeente weet welke straten zonder elektriciteit vallen bij een eventueel stroomtekort deze winter. Alleen, mag u, als burger, dat nog niet weten. Ze halen de meest uiteenlopende redenen aan om de informatie niet vrij te geven.

Naast een federaal plan waarij de Belgische gemeentes zijn verdeeld in zes zones van belangrijkheid bij een afkoppeling van het stroomnet, heeft Binnenlandse Zaken nu ook per gemeente een gedetailleerd plan met straten klaar waar het licht wordt uitgeschakeld. Om welke straten het precies gaat, is voorlopig een goed bewaard geheim. Geen enkele burgemeester, communicatiedienst of noodplanambtenaar is bereid deze info vrij te geven. In onze regio vallen een deel van Gent, Wetteren, Laarne, Melle, Merelbeke, Destelbergen, Lochristi, Oosterzele en Zelzate in zone zes. Daar gaat het licht eerst uit.

Veiligheid

"Er is inderdaad een plan op stratenniveau opgemaakt, maar nog niet in detail en niet volgens de huisnummers. Overlappingen zijn nog mogelijk waardoor dit plan nog niet definitief is", zegt Sandra Van Hauwaert, perswoordvoerder van de Oost-Vlaamse gouverneur. "We willen pas tegen 6 oktober, als gouverneur Jan Briers met de burgemeesters overlegt, meer info kwijt. Binnenlandse Zaken vraagt niets vrij te geven omwille van de veiligheid. Het is niet slim om een kaart te verspreiden met de straten waar ook de alarmsystemen zijn uitgeschakeld." Nochtans, als het zover komt, worden de getroffen bewoners zeven dagen op voorhand verwittigd van een stroomuitval. Dan hebben mogelijke inbrekers ook een week de tijd om hun slag te plannen.


De redenen voor de geheimhouding lopen uiteen. In Gent houdt de woordvoerder van burgemeester Daniël Termont het kort: "De kaart met electriciteitscabines is bedoeld als werkdocument voor de burgemeester en wordt niet openbaar gemaakt". Eerder raakte bekend dat 70.000 inwoners getroffen worden. In Merelbeke hebben ze het plan nog niet bekeken. "Onze noodplanningsambtenaar is vandaag met vakantie dus we hebben de plannen nog niet kunnen inkijken of bespreken. We kunnen dus nog niet zeggen welke straten in Merelbeke mogelijks getroffen worden", zegt communicatieambtenaar Sofie Moreels.

Verwarrend

In Wetteren wil men eerst overleg plegen. "Wij vinden de informatie zo onduidelijk dat het de burgers alleen maar zou verwarren", zegt Veerle Baert van de communicatiedienst. Ook Destelbergen houdt de lippen stijf op elkaar. "Deze lijst met straten is basisinformatie waarmee we verder kunnen werken. Ze is niet bedoeld om te verspreiden. De komende weken maken we actie- en communicatieplannen op. Pas dan brengen we onze inwoners op de hoogte", blijft burgemeester Marc De Pauw op de vlakte.


Sint-Martens-Latem bereidt zich voor op een totale afschakeling. "Een stratenplan kunnen nog niet geven. De focus ligt op het zoeken naar oplossingen", zegt burgemeester Agnes Lannoo. "We denken er bijvoorbeeld aan om een zaal met wifi in het gemeentehuis in te richten voor de mensen die thuis werken. Inwoners met vragen kunnen die nu al stellen. Maar volledige informatie geven, kan pas na het overleg van 6 oktober"


Op het eerste zicht vallen in De Pinte alle straten in het afschakelingsplan. "We hebben nu nog veel te weinig informatie. We bekijken dit eerst in onze veiligheidscel en communiceren dan pas naar de inwoners", zegt burgemeester Hilde Claeys "We zitten wel maar in zone 3."


Het plan met straten waar het licht uitgaat, blijft dus voorlopig in het duister.

Lees meer