Kristof Francis met het boek over pesten dat bij bewerkt heeft.
Repro Masscho Kristof Francis met het boek over pesten dat bij bewerkt heeft.

Theater over pesten opent tieners de ogen

De Gentse acteur Kristof Francis heeft een boek over pesten omgevormd tot een theatermonoloog voor tieners. En dat werkt, zo blijkt uit de reacties na de eerste voorstellingen. "Omdat het stuk zo realistisch is, zijn de jongeren écht onder de indruk."

Op 30 januari start de 'Vlaamse week tegen pesten', een thema dat op elke school leeft. Voor die gelegenheid heeft Kristof Francis het boek van leerkracht Ilse De Keyzer uit Vlaams-Brabant herwerkt tot een monoloog. "In Harde Noten speel ik Sep, de broer van Kaat, en ik vertel hoe mijn zus vroeger gepest werd, en welke gevolgen dat had", zegt Kristof, zelf vader van drie kinderen.


"Doorgaans speel ik theater voor jonge kinderen. Een serieuzer thema als pesten voor een ouder doelpubliek vind ik ook fantastisch. En het werkt. Het verhaal geeft steun aan wie al gepest werd, maar ook wie zelf pest, zal twee keer nadenken voor hij of zij nog iemand pest. De eerste voorstellingen zitten er op, en het publiek was telkens onder de indruk. Leerlingen van het eerste en tweede secundair die met tranen in de ogen de zaal uitstappen, die achteraf oprecht en bezorgd om nog meer uitleg komen vragen, die echt ontroerd zijn, dat doet mij wat."

Geen goede afloop

"Het verhaal is zo realistisch, dat het voor jongeren van de eerste graad secundair echt herkenbaar is. Allemaal kennen ze, van dichtbij of veraf, wel iemand die gepest wordt. Of bezondigen ze zich zelf aan kleine pesterijen, zonder daarvan de gevolgen te kennen. In het stuk wordt ook gesuggereerd dat het niet echt goed komt met de gepeste Kaat, en dat maakt indruk. Het is confronterend voor die jongeren." Ook de van leerkrachten kwamen er positieve reacties. Er is ook een werkmap om het thema achteraf verder te bespreken."


De Gentse acteur Kristof Francis speelt Harde Noten in enkele Gentse scholen, maar de voorstelling kan nog steeds geboekt worden via www.studiogekko.be of info@studiogekko.be. (VDS)

Lees meer