3 Heel wat bekende en minder bekende Gentenaars doen mee aan de Week van het Gents.
Gianni Barbieux Heel wat bekende en minder bekende Gentenaars doen mee aan de Week van het Gents.

U doet toch ook mee aan de Week van ’t Gents?

Steeds meer Gentenaars werken mee aan initiatief dat drie jaar geleden schoorvoetend startte

Op 25 november start de derde editie van de week van ’t Gents. Waar dat initiatief schoorvoetend startte, is er nu een brede waaier aan activiteiten, met als meest opvallende een Gents kinderzangfeest met Wim Claeys.

Van 25 november tot en met 3 december 2018 vindt de derde editie van de Week van het Gents plaats. Het is een week waarin het sappigste dialect van Vlaanderen in de schijnwerpers wordt gezet. Waar het initiatief 3 jaar geleden nog schoorvoetend startte, zijn er nu heel wat Gentenaars die mee op de kar springen.

Uiteraard gaat de stad weer op zoek naar het allerbeste Gentse gerecht. Vorige keer was dat stoverij, nu proeft de jury waterzooi met vis. De ‘Geiwene Foersjet’ wordt op 3 december uitgereikt. Ook opmerkelijk: de cd-voorstelling van het Gentse kinderkoor De Stemband, van Wim Claeys. Liefst 1.800 schoolkinderen zullen de twee voorstellingen ervan bijwonen – niet iedereen kon binnen in één show. Claeys schuimde de voorbije weken 22 Gentse scholen af om de kinderen alvast 4 liedjes aan te leren, zodat ze kunnen meezingen. Wie ook wil oefenen kan dat de liedjes hier  downloaden.

Steeds minder mensen spreken vlot Gents, en nochtans is iedereen het erover eens dat het een mooie, grappige en beeldrijke taal is

Annelies Storms

Verder doen alle Gentse tenoren mee. Pierke Pierlala van Luk De Bruyker mag uiteraard niet ontbreken. Luk buigt zich over de herkomst van Pierke in ‘Van Pulcinella tot Pierke’. De voorstelling wordt daarom niet afgesloten met een druppel, maar met een limoncello. En als het over Italië gaat, kunnen we er net zo goed de Napolitaanse keuken bij halen, moet Luk gedacht hebben. Dus heeft de voorstelling plaats in de Hotelschool en zal er pizza zijn van het restaurant Pomodore Pastabar.

3 Luk De Bruyker met Pierke, hier in blauw-wit in plaats van het traditionele rood-wit
Yves Masscho Luk De Bruyker met Pierke, hier in blauw-wit in plaats van het traditionele rood-wit

Ook Freek Neirynck laat zich niet onbetuigd, en organiseert een ‘puubliekelijk erekzoame lesse Gensch, én een koozerieje ‘erootiek in ’t Gensch’. Eddy Levis van zijn kant leest voor uit ‘Tiperie, allerlei kijkjes uit het poortjesleven’ van Alexis Callant. Het reizende poppentheater Pedrolino speelt zelfs in rusthuizen, waar ze kinderen van de buurtscholen samen met de senioren laten kijken.

“Steeds minder mensen spreken vlot Gents, en nochtans is iedereen het erover eens dat het een mooie, grappige en beeldrijke taal is”, zegt cultuurschepen Annelies Storms (sp.a). “Het Gents geeft warmte en kleur, denk maar aan de vele liedjes, aan de poppenkast met Pierke en aan het volkstheater.” 

Wie niet buiten wil komen, kan ook van achter zijn computer deelnemen. Via deze website  kan je muzikale Gentse berichtjes sturen naar vrienden.

En dé opper-Gentenaar, de betreurde Walter De Buck, mag uiteraard niet ontbreken. De vzw Het Gouden Ei bereidt het Walter De Buck-jaar voor, dat in 2019 moet plaatsvinden. Er zullen volksfeesten zijn in alle wijken, en er wordt in de lente van 2020 een boek over Walter uitgebracht. Daarvoor worden verhalen en objecten verzameld, zoveel mogelijk. Dat kan allemaal via deze site.

3 Walter De Buck bij hem thuis in Gent.
Yves Masscho Walter De Buck bij hem thuis in Gent.

De Week van het Gents start op 25 november om 11 uur op de Kouter, met liedjes van Wim Claeys en een ‘persentatie’ van Jean-Pierre Maeren. Afsluiten wordt gedaan op 4 december met de traditionele uitreiking van de Gentsche Handsjes door de Gentsche Sosseteit in het ICC. 

Alle voorstellingen zijn hier te vinden, voor sommigen is reserveren verplicht, enkelen zijn zelfs al uitverkocht. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Vanbekbergen

    Ik ben na meer dan 60 jaar uit Gent vertrokken en dit grotendeels door het beleid die er werd gevoerd. Volgens mij gaat het nu nog slechter gaan. Bij mijn vertrek heb ik besloten noch het dialect, noch de stad zelf aan de derden te promoten.

  • Jan Van Gent

    Ik denk dat onze West Vlaamse Schepen Watteeuw ook wel zal meedoen gezien hij Gent zo ambieert.

Lees meer