4 Eddy Verbust bij enkele van zijn collectiestukken: "Ik verzamel al van kleinsaf en ben er nu 63".
Wannes Nimmegeers Eddy Verbust bij enkele van zijn collectiestukken: "Ik verzamel al van kleinsaf en ben er nu 63".

Zes maanden lang Zesdaagse

HUIS VAN ALIJN TOONT UNIEKE COLLECTIE VAN GENTENAAR ROND BAANWIELRENNEN

Wie niet kan wachten tot november, kan vanaf vandaag al terecht in het Huis van Alijn voor een expo over de Zesdaagse. Die kwam er dankzij de privécollectie en de kennis van Gentenaar Eddy Verbust. Hij is al veertig jaar liefhebber en verzamelaar van alles wat met baanwielrennen te maken heeft.

Wie dezer dagen aankomt op de binnenkoer van het Huis van Alijn, stoot op een replica van een stuk piste van 't Kuipke, in de exacte hellingsgraad. Pas als je er dichtbij staat, valt op hoe steil die piste is. Een fiets die erop werd gemonteerd, toont aan wat voor een kunst het is niet om te vallen. Aan de achterkant kan je zien hoe zo'n piste gemaakt is, met gebogen latjes. "De afdeling schrijnwerk van de VDAB Wondelgem heeft deze replica gemaakt. Een fantastische uitdaging, vonden ze", zegt Marie Vandecaveye van het Huis van Alijn.


De expo komt er naar aanleiding van de 75ste editie van de Gentse Zesdaagse, die vanaf 17 november plaatsheeft in 't Kuipke. "Het baanwielrennen is heel belangrijk in België, nochtans blijft die discipline vaak onderbelicht in expo's en musea", zegt Vandecaveye. "De 75ste Zesdaagse, 50 jaar het nieuw Kuipke en 50 jaar het koningskoppel Patrick Sercu en Eddy Merckx, waren voor ons de ideale gelegenheid om eens een grootschalige expo op te zetten rond het Belgische baanwielrennen, en in het bijzonder de Gentse Zesdaagse", vult Els Veraverbeke aan. "Het Huis van Alijn is geen sportmuseum, wij focussen dus vooral op de beleving, wat er achter de schermen gebeurt, de verhalen van de pistiers, enzovoort. Ook de geschiedenis van 't Kuipke zelf komt aan bod. Daar werd de piste destijds om de vier jaar volledig afgebroken voor de Floraliën, om ze nadien weer op te bouwen. Absurd."

4 Een deel van de piste van 't Kuipke is nagebouwd op de binnenkoer van het museum.
Wannes Nimmegeers Een deel van de piste van 't Kuipke is nagebouwd op de binnenkoer van het museum.

Cordon bleu

De expo kwam er dankzij de privécollectie en de kennis van Eddy Verbust, die al veertig jaar groot liefhebber en verzamelaar is van alles wat met baanwielrennen te maken heeft. Tijdens de Zesdaagse logeren er ook steeds wielrenners bij hem thuis. De laatste jaren is dat Kenny De Ketele, en over hem heeft Verbust alvast een leuk verhaal. "Nu is er weer een restaurant voor de wielrenners, maar tot voor kort kookte ik zelf voor Kenny. Om 18 uur, voor hij naar 't Kuipke vertrok, wou hij elke dag een cordon bleu bij zijn spaghetti. Dat eet hij het liefst, dus maakte ik dat telkens voor hem klaar", vertelt de man. Hij is alvast erg fier op de tentoonstelling. "Mijn huis is een museum. Ik heb wel duizend affiches, 900 koerstruitjes, trofeeën,... Ik heb ook vier mooie fietsen, één ervan kreeg ik van Matthew Gilmore. Je ziet bij mij thuis niet dat er iets weg is, nochtans is er heel wat van mijn collectie te bezichtigen in het Huis van Alijn. Ik verzamel al van kleinsaf, en ben er nu 63. Ik heb altijd enorm van baanwielrennen gehouden omdat je de renners dan altijd ziet. Bij een gewone koers sta je soms uren op een plek te wachten, en in een mum van tijd zijn de renners gepasseerd", zegt hij.


Verbust geeft ook rondleidingen. Dat doet hij elke laatste zondag van de maand, de eerste keer op 25 oktober en de laatste keer op 27 maart, telkens om 11 uur en om 14.30 uur. Dat kost vijf euro, drie euro voor de Vrienden van het Huis van Alijn. De expo opent vandaag om 17.30 uur en loopt tot 10 april 2016. Het Huis van Alijn is elke dag open, behalve op maandag. Tickets kosten 6 euro. Info: www.huisvanalijn.be

4 De opbouw van de houten piste in 't Kuipke.
Wannes Nimmegeers De opbouw van de houten piste in 't Kuipke.
4 De Zesdaagse in de Floraliënhal, jaren 20.
Wannes Nimmegeers De Zesdaagse in de Floraliënhal, jaren 20.

Lees meer