2 Het ontwerpvoorstel van de Rinkkaai: de twee grootste torens bestaan uit 100 woningen. De vier kleinere woonblokken huisvesten ook een buurtwinkel, basisschool, kinderopvang en school.
Masscho Het ontwerpvoorstel van de Rinkkaai: de twee grootste torens bestaan uit 100 woningen. De vier kleinere woonblokken huisvesten ook een buurtwinkel, basisschool, kinderopvang en school.

Zes woontorens voor Fabiolalaan

WOONPROJECT MET 300 WONINGEN ZAL ENERGIE DEELS UIT LEIE HALEN

De stad Gent heeft een winnend ontwerp gekozen om het laatste stuk van de Koningin Fabiolalaan in te richten. Er komen zes grote woontorens, samen goed voor 300 woningen. Twee gebouwen zullen 20 verdiepingen tellen. De stad hoopt dat dit project het enige wordt dat de buurtbewoners niet zullen blokkeren.

Elk jaar worden de plannen voor een nieuw stuk van de Fabiolalaan voorgesteld. Eerst was er de Diamant, daarna de Queen Towers. Gisteren werd de inrichting voor het laatste gedeelte voorgesteld. De Rinkkaai - zoals het project zal heten - bestaat uit zes woonblokken. De grootste zijn goed voor elk 100 woningen. De vier kleinere blokken huisvesten nog eens 100 woningen maar ook een buurtwinkel, kinderopvang, buurtzaal en een basisschool. "Dit wordt het grootste woonproject van de stad dat volledig uit passiefbouw bestaat", zegt Rikkert Leeman van Alides, Nacarat en Cores Development. "We zullen energie opwekken dankzij de stroming van de Leie die net naast de gebouwen ligt. De gebouwen zullen zó goed geïsoleerd zijn dat er nauwelijks extra energie nodig zal zijn. We zullen ook de energie van het afvalwater - bijvoorbeeld van douches en vaatwasmachines - hergebruiken. Die slaan we op in grote zoutvaten en zullen we gebruiken wanneer er veel vraag is naar elektriciteit. Bovendien zijn er zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van de zes gebouwen."

2 Actiecomité Buitensporig verzette zich eerder al tegen kantoorgebouw De Diamant.
Erik De Troyer Actiecomité Buitensporig verzette zich eerder al tegen kantoorgebouw De Diamant.

2019

In 2017 zou de eerste steen gelegd moeten worden om in 2019 al de eerste bewoners te mogen verwelkomen. "Dit gedeelte ligt vrij ver van de bewoning uit de stationswijk. We verwachten dan ook niet dat er veel bezwaar zal komen tegen de plannen op deze plaats. Hopelijk kan dit project zonder vertraging gebouwd worden", zegt Tom Balthazar, voorzitter van SoGent. "Dit project kan wel eens sneller gerealiseerd zijn dan de andere projecten", voegt hij er zelfs aan toe. En daarmee verwijst Balthazar naar de andere projecten: die zitten immers allemaal in het slop. Buurtcomité Buitensporig heeft de dossiers voor de rechter laten brengen en dus zal daar niet onmiddellijk schot in de zaak komen. De enige die bezwaar zou kunnen aantekenen, is restaurant Patyntje. De projectontwikkelaar contacteerde de eigenaar al en beloofde hem een stek in de verste van de zes torens. Daar is immers ruimte voor een horecazaak.

Cohousing

Een van de zes blokken zal gebruikt worden als cohousing-project en ook in een van de hoge torens komt een cohousingproject. Bovendien zal 40 procent van de 300 woningen bestaan uit budgetvriendelijke woningen. Er zijn 240 parkeerplaatsen voorzien in een ondergrondse parking. Dwars door het terrein zal ook nog een fietspad lopen. Dat moet dankzij een nog te plaatsen fiets- en wandelbrug een rechtstreekse route naar de Blaarmeersen vormen. Die nieuwe brug zal gefinancierd worden door SoGent. Ze maakt het mogelijk om snel en zonder gevaar te fietsen van Wondelgem tot aan het Sint-Pietersstation.

Lees meer