2 De cannabisplanten werden in deze varkensstal gevonden.
Benny Proot De cannabisplanten werden in deze varkensstal gevonden.

Gerecht had cannabisboeren al langer in vizier: raadkamer houdt zoon nog maand langer in cel

Landbouwerszoon en slager Nico D. (39) uit Moere moet nog een maand langer in de cel blijven op verdenking van de teelt van cannabis. Dat heeft de raadkamer in Brugge vrijdagmorgen beslist. Intussen blijkt dat het gerecht de man en zijn ouders al langer in het vizier had.

Tegen Nico D. (39), zijn vader Rik D. (65) en moeder Fientje J. (63) liep al langer een gerechtelijk onderzoek. De brand van afgelopen dinsdag op hun boerderij in Zevekote deed de speurders sneller dan gepland overgaan tot arrestaties. Na het inferno in de varkensstal ontdekte de brandweer liefst 2.400 cannabisplanten. Het gebouw was erg professioneel ingericht met ventilatoren en generatoren. Hoewel hun woning met een koterij verbonden is aan de varkensstal, beweren de boeren dat ze niet op de hoogte waren van de cannabisplantage. Het gerecht vermoedt echter het tegendeel. Buren beweren dat er wel vaker wagens met Nederlandse nummerplaten op het erf reden. D. en J. hadden plots ook splinternieuwe landbouwmachines, terwijl ze het financieel niet breed hadden. 

Het landbouwerskoppel mocht na de brand snel opnieuw naar huis. Hun zoon vloog wel achter de tralies en verscheen vrijdagmorgen voor de raadkamer in Brugge. De man blijft beweren dat hij en zijn ouders niet wisten waarvoor de loods gebruikt werd. Hij gaf wel toe dat het gebouw al enige tijd verhuurd werd aan Nederlanders. De vermeende opdrachtgevers zijn op dit moment evenwel nog niet opgepakt. 

De Brugse raadkamer verlengde de aanhouding van Nico D. vrijdagmorgen wel met een maand. “Mijn cliënt blijft voorlopig bij zijn verklaring”, zegt z’n advocaat Joachim Vanspeybrouck. “Binnenkort zou wel een herverhoor plaatsvinden. We gaan wellicht niet in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.”

2 Nico D. blijft een maand langer in de cel.
EV Nico D. blijft een maand langer in de cel.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer