Burgemeester Reekmans bij een herdenking.
Bollen Burgemeester Reekmans bij een herdenking.

Dorpsverhalen centraal in herdenking 80 jaar WO II tussen 2020 en 2025

Het gemeentebestuur organiseert in samenwerking met de gemeentelijke cultuur- en erfgoedraad ‘Glabbeek Herdenkt 80 jaar WO II tussen 2020 en 2025'. “Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 werd ook onze gemeente getroffen door het oorlogsleed. Uit respect voor alle soldaten en burgers die toen vochten en omkwamen voor de vrijheden die wij vandaag kennen organiseren we deze 80-jarige herdenking”, aldus burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

“Met deze herdenking met tal van activiteiten gespreid over vijf jaar willen we er vooral voor zorgen dat de huidige en toekomstige generaties nooit zullen vergeten welke offers er toen gebracht werden”, gaat Reekmans verder. “Heel wat verhalen zoals de vier vliegtuigcrashes in onze gemeente, de moord op drie jonge weerstanders, het hulpvliegveld 16 in Attenrode-Wever tot de bevrijding komen tijdens ‘Glabbeek Herdenkt ons dorp tijdens WO II’ uitgebreid aan bod.”

Expo

De eerste activiteit is een expo over Glabbeek tijdens WO II op vrijdag 8, zaterdag 9, zondag 10 en maandag 11 mei 2020 in de evenementenhal Hangaar 44. “Hier brengen we met een interactieve tentoonstelling in samenwerking met onze lokale toneelverenigingen meerdere ooggetuigen hun verhaal terug tot leven. Tijdens de expo wordt  het opgegraven vliegtuigwrak van de gecrashte bommenwerper Lancaster NN775 opnieuw tentoongesteld. Ook de scholen worden betrokken in dit uitgebreid herdenkingsprogramma. Zo zal er elk jaar van de herdenking steeds één groot dorpsverhaal uit WO II centraal staan en organiseren we buiten de expo in samenwerking met Defensie onder meer ook een herdenkingsconcert en filmvoorstellingen. Samen met onze lokale toneelverenigingen plannen we een toneelproductie en een theaterwandeling en we nodigen onze buitenlandse bevrijders op gepaste wijze uit op de herdenkingsvieringen.”

De gemeente roept haar inwoners op om verhalen en foto’s uit WO II te bezorgen aan de gemeente via erfgoed@glabbeek.be of 016/77.93.93.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer