2 De operatie verliep verbazend vlot. Om 12.30 uur kwam het scheepvaartverkeer opnieuw op gang.
Lukas De operatie verliep verbazend vlot. Om 12.30 uur kwam het scheepvaartverkeer opnieuw op gang.

Beschadigd brugdek weggehaald: scheepvaart hersteld

Veerdienst voor voetgangers en fietsers vanaf volgende woensdag operationeel

Het scheepvaartverkeer heeft opnieuw vrije baan op het Zeekanaal Brussel-Schelde. De operatie om het beschadigde brugdek weg te halen, verliep verbazend vlot. Kort na de middag passeerden voor het eerst sinds het ongeval vorige donderdag opnieuw schepen onder de nu lege betonnen brugconstructie. Nu is het nog wachten op een oplossing voor voetgangers en fietsers voor de komende maanden. Een veerdienst zal volgende woensdag worden opgestart.

Dinsdagvoormiddag heeft een aannemer het gehavende brugdek van de brug over het kanaal Brussel-Willebroek ter hoogte van het sas van Humbeek op een ponton geheven, waarna het vervolgens afgevoerd werd voor herstellingen. De scheepvaart op het kanaal kon hierdoor om 12.30 uur weer worden vrijgegeven.

De operatie was geen sinecure, want het gevaarte weegt tientallen tonnen. Al dagen waren kraanbedrijf Sarens en de aannemer in de weer met de nodige voorbereidingen. Dinsdagochtend werd dan om 6 uur gestart met de eigenlijke operatie.

De brug was sinds vorige donderdag buiten dienst nadat een geladen schip ertegenaan voer. Op basis van soortgelijke schadegevallen gaat men er bij de Vlaamse Waterweg van uit dat de herstellingswerken vermoedelijk drie tot vier maanden zullen duren vooraleer het brugdek teruggeplaatst kan worden.

Busdienst

Om de hinder op te vangen voor de zwakke weggebruikers, die enkele kilometers moeten omrijden om aan de overkant te geraken, legt de gemeente Grimbergen sinds dinsdag ‘s morgens en ‘s avonds (en op woensdagmiddag) een busdienst in. Deze bus zal uitrijden tot de veerdienst, waarvan de Vlaamse Waterweg de komst voorbereidt, operationeel wordt. 

Dat zou pas volgende week woensdag zijn. “Omdat het niet makkelijk is de op- en afstapplaatsen aan te leggen”, zegt woordvoerder Kevin Polfliet van de Vlaamse Waterweg. “Er zal een passagiersschip worden ingeschakeld dat normaal voor toeristische doeleinden wordt gebruikt.” Het is de bedoeling dat de veerboot tussen 6 uur ‘s ochtends en 10 uur ‘s avonds om het half uur de oversteek zal maken. 

CD&V blijft intussen kritiek spuien en vraagt zich af waarom het toeristische schip ‘De Blauwe Reiger’, dat ongebruikt in Willebroek voor anker ligt en eigendom is van de Vlaamse Waterweg, momenteel al niet wordt ingezet. “De Vlaamse Waterweg moet zich nu eenmaal ook aan procedures houden. Het inzetten van de veerdienst gaat gepaard met een openbare aanbesteding”, zegt burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld).

2 Het brugdek werd op het ponton geladen en weggevaren richting atelier voor herstel.
Lukas Het brugdek werd op het ponton geladen en weggevaren richting atelier voor herstel.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer