Een beeld dat niet meer zal te zien zijn: gezellige drukte in openluchtzwembad De Lammekes.
Archieffoto Lukas Een beeld dat niet meer zal te zien zijn: gezellige drukte in openluchtzwembad De Lammekes.

Einde verhaal voor openluchtzwembad De Lammekes: gemeente wil niet meer investeren in broodnodige vernieuwingen

Er komt een einde aan een pak jeugdsentiment voor heel wat Grimbergenaren. Het gemeentebestuur heeft beslist om openluchtzwembad Lammekes in de Veldkantstraat niet meer te openen. De infrastructuur is verouderd en vertoont te veel mankementen. Het college gaat op zoek naar een nieuwe invulling. In de zomermaanden was het er vaak over de koppen lopen, maar de voorbije jaren vond de gemeente nog maar moeilijk redders om het zwembad te bemannen. Vorig jaar bleef De Lammekes zelfs volledig dicht.

Na jaren aanmodderen en telkens twijfels of het zwembad in de zomermaanden al dan niet zou openen, valt het doek nu definitief over De Lammekes. “De infrastructuur van het openluchtzwembad is zo verouderd dat de kostprijs voor de herstellingen niet meer te verantwoorden is”, legt Sportschepen Tom Gaudaen (Open Vld) uit. “Zo vertonen de waterleidingen lekken, waardoor er grote hoeveelheden zuiver water rechtstreeks naar de riolering lopen. Dat is ecologisch niet aanvaardbaar. Om dit te verhelpen zou er een gesloten circuit geïnstalleerd moeten worden, zodat het water via een filter gerecupereerd kan worden. Ook het dak moet hersteld worden.”

Het openluchtzwembad is zo verouderd dat de kostprijs voor de herstellingen niet meer te verantwoorden is

Tom Gaudaen (Open Vld)

Ook om de uitbating van het zwembad vlot te doen verlopen, zouden er heel wat gebreken opgelost moeten worden. “Het toegangssysteem werkt niet meer, de poortjes moeten hersteld worden en het kassasysteem is niet meer hedendaags”, zegt Gaudaen.

Al jaren problemen

Grimbergen was een van de weinige gemeenten die zelf nog een openluchtzwembad uitbaatte. De Lammekes is echter vaak een zorgenkind geweest. De laatste jaren waren er haast elke zomer problemen met Brusselse jongeren en moest de politie geregeld tussenbeide komen. Toen dat fenomeen onder controle was, staken technische problemen de kop op. Het zwembad kreeg een grondige opknapbeurt, maar achteraf kwamen alsnog verschillende mankementen boven water. De voorbije jaren was het steeds een dubbeltje op zijn kant of het zwembad zou openen door een tekort aan redders. Toen het vorig jaar dichtbleef, hing een sluiting al in de lucht.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren op de locatie van de Lammekes, heeft de gemeente nog niet beslist. Dat wordt verder onderzocht. “Het is de bedoeling om te gaan voor een project met meerwaarde voor alle Grimbergenaars”, klinkt het.

Pierebad blijft wel open

Het overdekte zwembad Pierebad in deelgemeente Strombeek-Bever blijft wel gewoon open. “Daar gebeurden vorig jaar nog enkele grondige herstellingen”, vervolgt Gaudaen. “De redderscursus voor de paasvakantie in het Pierebad is trouwens volgeboekt. De gemeente plant om de openingsuren van het zwembad tijdens de zomervakantie, net als vorig jaar, te verruimen.” Op die manier wil men de zwemmers, die het voortaan dus zonder openluchtzwembad moeten stellen, toch enigszins tegemoet komen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer