Gemeenteraadslid Jannik Grooten met zijn zoontje bij de speeltuin van GBS Mozaïek.
rv Gemeenteraadslid Jannik Grooten met zijn zoontje bij de speeltuin van GBS Mozaïek.

Jannik Grooten (CD&V): “Stel speeltuinen van scholen terug open voor iedereen”

CD&V-gemeenteraadslid Jannik Grooten stelt voor om de speeltuinen van de gemeentelijke scholen (terug) open te stellen voor het publiek. In eerste instantie denkt hij aan de speeltuin van basisschool Mozaïek in Humbeek die in het verleden wel permanent open bleef, maar omwille van overlast werd gesloten.

“Heel wat ouders die met hun kinderen gaan wandelen en voorbij de speeltuin lopen, moeten hun kinderen teleurstellen omdat de poort gesloten blijft en dat is zonde. Een speeltuin dient om in te spelen”, zegt Grooten.

Volgens hem zijn er nochtans mogelijkheden genoeg om de speeltuin terug aan de buurt te geven. “Een oplossing die voor iedereen zou kunnen werken is de poort door de huisbewaarder enkel te laten openen tijdens het weekend en op feestdagen van 9 tot 18 uur bijvoorbeeld. Zo kunnen ouders met kinderen uit de buurt optimaal gebruik maken van de speeltuin, wat automatisch voor sociale controle zorgt, en vermijd je dat de speeltuin ’s avonds een hangplek wordt.”

Niet alleen de speeltuin van GBS De Mozaïek moet terug worden opengesteld. De oefening moet gemaakt worden voor alle speelplaatsen en –tuinen die tot de gemeentelijke infrastructuur behoren.

“Er zijn zoveel mogelijkheden om de speeltuinen open te stellen en toch controle te behouden om overlast zoveel mogelijk te vermijden. Beperkte openingsuren, een peterschapsproject voor toezicht, een poort met badgesysteem, tot zelf het plaatsen van een camera. Het is gewoon een kwestie van ervoor te willen gaan. Ikzelf heb als kleine jongen altijd in de speeltuin van de Mozaïek kunnen spelen. Ik hoop echt dat mijn zoontje en al zijn toekomstige vriendjes er ook van kunnen genieten.”

Het gemeentebestuur zegt alvast geen ‘nee’ tegen het voorstel, dat donderdag door Grooten zal worden voorgelegd op de gemeenteraad. “We gaan wel een aantal praktische aspecten bekijken en het voorstel ook bespreken met de schoolhoofden om hun visie te kennen”, zegt onderwijsschepen Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Tegen volgende gemeenteraad zullen we dan ook meer kunnen zeggen.” 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudi seghers

    Waarom komt dit nu pas ter sprake en niet reeds de voorbije legislatuur?

Lees meer