4 Valerie Gorgon van Ateljee Alice woont aan de ene kant van het kanaal, terwijl haar bloemenzaak aan de overkant ligt.
Lukas Valerie Gorgon van Ateljee Alice woont aan de ene kant van het kanaal, terwijl haar bloemenzaak aan de overkant ligt.

Kapotte brug bezorgt handelaars kopzorgen

Vrees voor groot omzetverlies nu klanten kilometers moeten omrijden

“Zet alsjeblieft een veerpont in.” De handelaars van Humbeek hopen dat er snel een tijdelijke oplossing komt voor de brug van Humbeek-Sas, die sinds donderdag defect is nadat er een boot tegen knalde. Klanten blijven immers weg omdat het tijdens de spitsuren een uur omrijden is. De gemeente Grimbergen werkt aan een oplossing.

De brug: het was vrijdag hét gespreksonderwerp in Humbeek. Vooral bij de handelaars dan, want daags nadat een schip het wegdek van de kanaalbrug aan Humbeek-Sas ramde, voelen zij de gevolgen al. Door de aanvaring is de brug immers volledig afgesloten en dat zal vermoedelijk ook de komende vier maanden het geval zijn. Klanten die aan de overkant van het kanaal wonen, moeten een omleiding volgen via ofwel de Verbrande Brug in Grimbergen ofwel de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. Maar op die laatste omleidingsroute wordt gewerkt, waardoor het vooral in de spitsuren bumperrijden is. “Ik woon aan de ene kant van het kanaal, maar mijn bloemenzaak ligt aan de overkant van het water”, zegt Valerie Gorgon van Ateljee Alice in Humbeek. “Voor een trip van iets meer dan een kilometer doe je er al snel een uur over tijdens de spitsuren. Normaal ga ik tijdens de middagpauze naar huis, maar dat zal nu niet meer lukken. En wat met onze leveringen? Die zullen nu ook helemaal in het honderd lopen. Om nog maar te zwijgen over onze klanten, die hier maar moeilijk geraken. De kapotte brug zal ons zeker met verlies opzadelen.”

4 Flamur Firza (rechts) met zijn twee zonen in de pas geopende pizzeria Al Ponto. "De brug kon op geen slechter moment kapot zijn."
Lukas Flamur Firza (rechts) met zijn twee zonen in de pas geopende pizzeria Al Ponto. "De brug kon op geen slechter moment kapot zijn."

Voor Flamur Firza van Pizzeria Al Ponto komt het voorval wel zeer ongelegen. Samen met zijn zonen opende hij een dikke week geleden zijn restaurant. “Het is sowieso al moeilijk om met een nieuwe zaak te starten, maar door de kapotte brug zullen we het extra moeilijk krijgen. Leveringen zullen nu namelijk een halfuur langer dan normaal duren.”

Veerpont

De afgesloten brug bezorgt ook Cecile Canquelain van dienstenchequebedrijf Siclean in Humbeek kopzorgen. “Sommige poetsvrouwen deden er vanochtend een uur over om bij hun klanten te geraken. Daardoor draait hun dagschema in de soep. Personeelsleden die normaal te voet naar hier komen, geraken er dan weer niet. Ik zal de komende dagen bekijken of ik hen elke dag kan ophalen en afzetten, maar dit kan ik onmogelijk vier maanden volhouden. Ik hoop dan ook dat de bevoegde instanties zo snel als mogelijk een veerpont kunnen inzetten zodat mijn poetsvrouwen hier toch nog geraken.”

Voor een trip van iets meer dan een kilometer doe je er al snel een uur over tijdens de spitsuren

Valerie Gorgon van Ateljee Alice
4 Cecile Canquelain zal de komende weken mogelijk voor taxichauffeur moeten spelen om haar poetsvrouwen tot bij de klanten te krijgen.
Lukas Cecile Canquelain zal de komende weken mogelijk voor taxichauffeur moeten spelen om haar poetsvrouwen tot bij de klanten te krijgen.

Volgens schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA) laat nv De Waterweg dinsdag weten of en wanneer er een veerpont ingezet kan worden. “Maar zelfs indien het licht op groen gezet wordt, zal het zeker nog een tweetal weken duren alvorens dat bootje vaart. Daarom zoek ik momenteel nog naar een tussentijdse oplossing. Ik denk bijvoorbeeld aan een shuttledienst via De Lijn of een private busmaatschappij. Door elke dag een paar busjes van de ene kant van het kanaal naar de andere te laten rijden, kunnen we de mensen helpen die normaal te voet of met de fiets over de brug gaan. En ook de handelaars zouden er wel bij varen. Ik hoop hier dan ook snel meer duidelijkheid over te krijgen.”

4 Het brugdek werd donderdagochtend beschadigd toen een boot er tegenaan knalde.
Lukas Het brugdek werd donderdagochtend beschadigd toen een boot er tegenaan knalde.

Oppositiepartij CD&V vindt dan weer dat de gemeente Grimbergen niet moet wachten op een oplossing die door De Vlaamse Waterweg aangereikt wordt, maar vindt dat het schepencollege zelf een oplossing moet uitwerken. CD&V nam zelf al contact op met de boottochtenfirma Jan Plezier in Antwerpen en vernam van de zaakvoerder dat hij bereid is om binnen de week na ontvangst van de opdracht en de nodige toelatingen een veerdienst te organiseren in Humbeek. “We verzoeken het gemeentebestuur omwille van de hoogdringendheid en de noodzaak voor de Humbekenaren deze firma te contacteren en de Vlaamse Waterweg te verplichten om de nodige maatregelen te nemen zodat deze veerdienst zo snel mogelijk van start kan gaan”, aldus CD&V.

Nog volgens de oppositiepartij moet bekeken worden of het jaagpad tussen Humbeek en de Verbrande Brug aan de Oostvaartdijk tijdelijk opengesteld kan worden onder strikte voorwaarden zoals een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, zodat het autoverkeer niet kilometers moet omrijden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer