2 De ondergrondse parking zou onder het gemeenteplein komen.
Lukas De ondergrondse parking zou onder het gemeenteplein komen.

Ondergrondse parking terug naar af

Meteen ook heibel over ‘te dure’ nieuwbouw voor OCMW en bib

De plannen voor een ondergrondse parking onder het Gemeenteplein staan op losse schroeven. Aquafin, dat op die plek ook een bufferbekken zal aanleggen, heeft laten weten dat het niet kan wachten tot de plannen van de gemeente rond zijn. Meteen staat ook het nieuwe gebouw voor bib en OCMW onder druk, want de parking was een voorwaarde voor de bouwvergunning. In de gemeenteraad zorgde het dossier voor heibel, want de toekomstige meerderheid wil die nieuwbouw nu herbekijken. De reden? Het prijskaartje van 14,6 miljoen euro.

De eerste gemeenteraad na de verkiezingen heeft al meteen voor heel wat commotie gezorgd. Er werden bij de bespreking van de begroting twee amendementen ingediend door N-VA waarvan één om het nieuwe hoekgebouw voor bib en OCMW op de hoek van de Soensstraat en de Wemmelsestraat uit de begroting te halen. Dat werd aangenomen door een wisselmeerderheid van N-VA, Vernieuwing, UF én Open Vld, dat nu dus nog in de meerderheid zit met CD&V en Groen, maar in de toekomstige coalitie met N-VA en Vernieuwing scheep gaat.

Door daarna weg te blijven, konden CD&V, Groen, sp.a en onafhankelijk schepen Vleminckx forceren dat er niet gestemd werd over de gewijzigde meerjarenplanning en verviel ook het amendement. “Het was de enige manier”, zegt CD&V-fractieleider Jelle De Wilde. “We zijn gewoon verbouwereerd. Dit is een kaakslag voor de herwaardering van Strombeek-Bever. Er zijn in dit dossier, dat al jaren meegaat, nog nooit fundamentele bezwaren geuit door Open Vld. En N-VA en Vernieuwing gaan hiermee zelfs in tegen hun verkiezingsbeloftes.”

2 Zo zou het nieuwe gebouw voor OCMW en bib er normaal gaan uitzien.
RV Zo zou het nieuwe gebouw voor OCMW en bib er normaal gaan uitzien.

Het uiteindelijke kostenplaatje van 14,6 miljoen euro — vier miljoen meer dan oorspronkelijk geraamd — blijkt de struikelsteen. “Ik begrijp dat dat veel is, maar het is eigen aan zo’n grote projecten dat die prijs uiteindelijk fors hoger uitvalt. Feit is dat OCMW en bib in zeer verouderde ruimtes zitten. Sommige mensen van de administratie zitten veel te krap. Je kan het zelfs geen bureau noemen. Misschien zal het nieuwe gebouw te groot zijn maar dat gaat zeker later nog van pas komen. Dat is visie.”

Misschien zal het nieuwe OCMW-gebouw te groot zijn maar dat gaat zeker later nog van pas komen. Dat is visie

Jelle De Wilde, CD&V-fractieleider

“We willen dit gewoon nog eens tegen het licht houden”, laten Vernieuwing, N-VA en Open Vld gezamenlijk weten. “Het gaat tenslotte om 4 miljoen euro meer dan voorzien. We spreken hier over een pompeus gebouw dat zelfs hoger zal uitvallen dan de toren van de Ijsfabrieksite. Kunnen we ons dat veroorloven? We willen dat terug binnen proportie brengen eventueel door er één of twee verdiepen af te halen.”

We spreken hier over een pompeus gebouw dat zelfs hoger zal uitvallen dan de toren van de Ijsfabrieksite. Kunnen we ons dat veroorloven?

Bart Laeremans, Vernieuwing

Ondergrondse parking

Volgens toekomstig burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) speelt er nog een andere grote factor mee. “Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hebben laten weten dat ze niet kunnen wachten op de ondergrondse parking. Hun project van 7 miljoen euro moet binnen de twee jaar opgeleverd zijn. Zij hebben ons de boodschap ‘Stop met die ondergrondse parking’ gegeven.”

150 wagens

Aquafin zou namelijk halfweg 2019 met de werken al starten op het Gemeenteplein. “Aangezien wij voor de parking nog een ontwerper moeten aanduiden en de financiën voorzien, is dit te vroeg. Daardoor komt ook de vergunning voor het nieuwe OCMW-gebouw in het gedrang want de ondergrondse parking was daar als voorwaarde aan gekoppeld. Er is berekend dat die inplanting daar 150 wagens met zich zal meebrengen.”

Van nul

Wat nu met de parking? “We gaan eerst nog eens rond de tafel zitten met Aquafin en zien of we hen alsnog kunnen overtuigen om te wachten. We hebben absoluut een nieuw parking nodig. Het budget is ook al voorzien. Maar hierdoor dreigen we helemaal van nul te moeten herbeginnen.”

De hele kwestie staat volgende maand opnieuw op de gemeenteraad. De komende weken zal er dan ook heel wat overleg plaatsvinden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer