Speelveld ligt wagenwijd open

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN GRIMBERGEN

De Grimbergse coalitie sleept zich al een poos richting het einde van de legislatuur. De verstandhouding tussen CD&V, Open Vld en Groen is dan ook zoek. Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) zegt de politiek vaarwel en dus staan de kandidaat-burgemeesters, ook bij huidige oppositiepartijen, in de rij aan te schuiven. De Grimbergenaar heeft alvast het voordeel van heel wat keuze.

Dat CD&V en Open Vld op elkaar zijn uitgekeken is niet nieuw. Het was op het eind van de vorige legislatuur niet anders. Groen pikte als derde hond in het kegelspel af en toe een graantje mee. Het Eurostadion-debacle was symptomatisch voor hoe ze de twee grootste meerderheidspartijen uit elkaar kon spelen.

Halverwege de legislatuur kwam er bovenop de wankele verstandhouding ook nog de zaak rond Kevin Vleminckx. De toen nog Open Vld-schepen kwam in opspraak omwille van een klacht over vermeende zedenfeiten. Hij weigerde echter om de eer aan zichzelf te houden en door toedoen van CD&V en Groen behield hij ook zijn bevoegdheden, tot groot ongenoegen van Open Vld. Hij doet nu de legislatuur uit als onafhankelijk schepen, om dan van de politieke bühne te verdwijnen. Hij staat niet meer op een lijst. Heibel, wisselmeerderheden (onder meer in het dossier 'open ruimte') en politiek gekrakeel namen sindsdien nog meer de bovenhand.

Vrij spel voor sjerp

Burgemeester Marleen Mertens zag een rol als lijstduwer bij CD&V niet zitten en hield de eer aan zichzelf. Huidig schepen Patrick Vertongen en OCMW-voorzitter Trui Olbrechts krijgen dus vrij spel. Bij Open Vld zet men nog eens alles op schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh. Andere kandidaat-burgemeesters die zich openlijk als dusdanig profileren: N-VA-lijsttrekker Philip Roosen en Bart Laeremans van Vernieuwing. Laeremans komt al jaren als populairste politicus uit de (stem)bus, zo ook in 2012. Waar de Vlaams Belang-stempel toen nog te nadrukkelijk aanwezig was, lijkt de schroom om met Laeremans in zee te gaan nu verdwenen. Sp.a en Groen met kopmannen Gerlant Van Berlaer en Eddie Boelens stellen zich iet of wat bescheidener op.

Gemor en files

Grote werken werden uitgevoerd of staan op stapel. De Brusselsesteenweg werd vernieuwd met alle mobiliteitsheisa en zelfs betonblokken in het centrum tot gevolg. Nu is de Wolvertemsesteenweg aan de beurt met alweer nieuwe files tot gevolg. In Strombeek-Bever is het masterplan in volle uitvoering. De eerste aanzetten gaven alvast aanleiding tot heel wat gemor bij handelaars en bevolking. Mogelijk verandert de teneur als de werken verder evolueren. De veranderingen zijn dan ook niet min: onder het Gemeenteplein komt een ondergrondse parking en vlakbij wordt een gloednieuw gebouw voor OCMW en bibliotheek opgetrokken.

De scholen blijven kampen met kampeerproblemen al zou daar nu een maat moeten aan gepast worden met het online inschrijfsysteem. Ook voor de gemeentelijke feestzaal in het Fenikshof zal een oplossing moeten gezocht worden. De abdij wil er namelijk een brouwerij in onderbrengen wat betekent dat de verenigingen hun eetfestijnen, quizzen en andere activiteiten elders zullen moeten gaan houden. De grote vraag is waar.

Wat na de verkiezingen? Het speelveld ligt wagenwijd open. De christendemocraten zijn al jaren de grootste partij van de Parel van Brabant. In 2012 behaalde de partij 8 van de 33 zetels. Open Vld en Vernieuwing volgden allebei met 6 zetels. Momenteel lijkt een nieuwe coalitie mét Open Vld en CD&V samen moeilijk te liggen maar in 2012 was het niet anders. Het kan snel verkeren na 14 oktober want de twee, die uiteindelijk toch over veel op dezelfde lijn zitten, lijken steeds tot mekaar veroordeeld. Groen, N-VA, Vernieuwing en sp.a kijken alvast likkebaardend toe als één van hen toch buitenspel wordt gezet. (DBS)

3 Burgemeester Marleen Mertens (CD&V).
Lukas Burgemeester Marleen Mertens (CD&V).
3 Chris Selleslagh (Open Vld).
Lukas Chris Selleslagh (Open Vld).
3 Bart Laeremans (Vernieuwing).
Lukas Bart Laeremans (Vernieuwing).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer