De afbraakwerken bij McCain verlopen vlot.
Foto Vanderveken De afbraakwerken bij McCain verlopen vlot.

Aardappelproducent McCain ruimt verlaten fabriek op

In Grobbendonk is de afbraak van de oude gebouwen van aardappelproducent McCain bezig. Het gemeentebestuur ziet er graag een groot bouwproject in de plaats. "Op die site kunnen gemakkelijk een driehonderd mensen wonen", zegt burgemeester Eric Van Meensel.

De gebouwen van McCain staan al leeg sinds eind december vorig jaar. Toen sloot de aardappelproducent de deuren van de Grobbendonkse vestiging en kwamen 136 mensen op straat te staan. Reden voor de sluiting was onder meer de ligging van de fabriek pal in de bebouwde kom, waar er weinig vernieuwings- en uitbreidingsmogelijkheden zijn. De productie verhuisde daarom naar de fabriek in het Waalse Leuze-en-Hainaut. Momenteel staat de site die een 5,5 hectare groot is, nog steeds ingekleurd als industriële zone. "Industrie is wat we zeker niet meer willen op de site. Als eigenaar McCain met nieuwe industriële activiteiten zou willen starten, hebben die de goedkeuring van de gemeente nodig en die zullen wij nooit geven", benadrukt burgemeester Eric Van Meensel (N-VA).


Het gemeentebestuur ziet graag een bouwproject in de plaats voor verscheidene doelgroepen: "Flats voor gezinnen, instapwoningen voor jongeren, appartementen voor ouderen, enzoverder. We hopen dat gebruik gemaakt kan worden van nieuwe technieken, zoals geothermie", legt de burgemeester uit. "Op die site kunnen gemakkelijk een driehonderd mensen wonen."


De gemeente wacht op de nieuwe eigenaar. "McCain heeft gesprekken met projectontwikkelaars, maar een akkoord is nog niet bereikt. We kunnen pas een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) beginnen opmaken als we weten met wie we gaan samenwerken", vervolgt Van Meensel. De sloop is voor het einde van het jaar klaar. De buitenste muur blijft zo lang mogelijk overeind om de site te kunnen afsluiten. (JOBG)

Lees meer