4 De vestiging aan de Nijverheidsstraat 2.
Vanderveken De vestiging aan de Nijverheidsstraat 2.

McCain zet productie stop in 2016

TOT 133 PERSONEN VERLIEZEN BAAN BIJ FABRIKANT VAN AARDAPPELPRODUCTEN

Aardappelverwerker McCain wil tegen begin 2016 de fabriek in Grobbendonk sluiten. Dat raakte bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De directie wil in Henegouwen diepvriesfrieten en -kroketten produceren omdat daar meer uitbreidingsmogelijkheden zijn. Er verdwijnen tot 133 jobs. De commerciële afdeling en onderzoek en ontwikkeling blijven overeind.

In totaal telt McCain Foods Belgium NV, producent van diepvrieskroketten en -frieten, 187 werknemers in de vestiging aan de Nijverheidsstraat. De aankondiging van een bijzondere ondernemingsraad 's middags om 12 uur veroorzaakte onrust. "De jongste tijd voelden we dat McCain precies niet meer wilde investeren in onze vestiging. Er waren zelfs al producten naar de vestiging in Leuze-en-Hainaut verhuisd. Vreemd", getuigt een 42-jarige werknemer met elf jaar dienst.


De productie is gisteren stilgelegd. "Maar wel met een excuus. De mensen van de vroege ploeg kregen te horen dat er een bedreiging in de fabriek was met bacteriën en dat alle lijnen stilgelegd moesten worden om te kunnen schoonmaken. Dat was een leugen om bestwil, want de directie wilde dat het bedrijf al plat lag vooraleer de ondernemingsraad zou plaatsvinden. Ze wìsten dat de reacties zo emotioneel zouden zijn dat niemand nog aan de slag zou willen gaan", vertelt Laura Snyders van de socialistische vakbond ABVV.


's Middags volgde het zware verdict: McCain heeft de intentie om de fabriek in Grobbendonk te sluiten. De productie wordt verplaatst naar de fabriek in Leuze-en-Hainaut in de provincie Henegouwen, de vestiging van aardappelverwerker Lutosa. McCain nam twee jaar geleden de fabriek nabij Doornik over.


De stopzetting komt er volgens McCain vanwege competitiviteitsredenen. De kosten zouden voor Grobbendonk 25 procent hoger liggen dan voor Leuze-en-Hainaut. In Henegouwen kunnen de modernere machines volgens de directie bijvoorbeeld aardappelen die te klein zijn voor frieten meteen verwerken tot andere specialiteiten en dat drukt de kosten. Bovendien ondervindt McCain hevige concurrentie, dalende volumes, winst die in het horecasegment onder druk staat, en een sinds 2012 ondermaatse winstopbrengst. "Daarenboven ziet de directie nog problemen. Zo ligt de vestiging in Grobbendonk in de bebouwde kom en is de site volledig verouderd. Er zouden geen uitbreidingsmogelijkheden zijn", zegt ACV-secretaris Jeffrey Goossens.


Door de sluiting komen zeker 92 arbeiders en 31 bedienden die verbonden zijn aan de productie op straat te staan. De overige bedienden, een vijftig, die werken in de sales- en marketingafdeling en in onderzoek en ontwikkeling, mogen aan de slag blijven.


"Iedereen reageert heel emotioneel. Veel mensen werken hier bijna hun hele leven. De anciënniteit ligt heel hoog", zucht Jeffrey Goossens van ACV. "De mensen zijn in shock. Ze hebben heel veel vragen", vult Laura Snyders van ABVV aan.


"Ik werk al elf jaar bij McCain en ik woon op amper twee minuten van mijn werk. Ik ben zo vertrouwd geraakt met het bedrijf en de collega's. Bijna iedereen woont hier in de buurt. We zijn echt één grote familie", getuigt een 42-jarige werknemer anoniem.


Ongeveer 40 werknemers mogen mee verhuizen naar Leuze-en-Hainaut, op 148 km van Grobbendonk. "Daartoe is niemand bereid. Wij gaan nog liever ander werk zoeken", luiden de reacties.


Maandag moeten de werknemers weer aan de slag. "Niemand is gemotiveerd. We zullen wel zien hoe dat verloopt. Normaal hadden de werknemers vandaag (vrijdag, nvdr) een personeelsfeestje, maar dat is afgelast."


Maandag start volgens de vakbonden de eerste vergadering voor de informatie- en consultatiefase volgens de wet-Renault, die een collectief ontslag regelt.

4 Kroketten van McCain.
Vanderveken Kroketten van McCain.
4 Laura Snyders (ABVV).
Vanderveken Laura Snyders (ABVV).
4 Jeffrey Goossens (ACV).
Vanderveken Jeffrey Goossens (ACV).

Lees meer