Werknemers bespreken het bereikte sociaal plan.
Foto Vanderveken Werknemers bespreken het bereikte sociaal plan.

Personeel McCain aanvaardt sociaal plan en sluiting op 31 december

97 procent van de werknemers van aardappelverwerker McCain in Grobbendonk heeft gisteren het ontwerp van het sociaal plan goedgekeurd. Op 31 december dit jaar sluit de fabriek.

De vakbonden van McCain bereikten maandagavond laat al een voorakkoord met de directie van het bedrijf. Gisteren hebben zij de personeelsleden ingelicht over het ontwerp van het sociaal plan en nadien mochten die daarover stemmen. Van de 128 personeelsleden die een stem uitbrachten, heeft 97 procent het plan goedgekeurd. "Dat is een heel duidelijk signaal dat het sociaal plan goed aanvaard wordt bij de werknemers", zeggen Jeffrey Goossens van ACV en Laura Snyders van ABVV. "We vinden het bereikte sociaal plan echt een evenwichtig akkoord waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende groepen werknemers. Belangrijk is dat het plan ook begeleidingsmaatregelen bevat voor hertewerkstelling. Verder is een mooie financiële regeling gepland voor de getroffen werknemers", zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront.


Er zouden al enkele werkgevers interesse getoond hebben in de werknemers van McCain. "Wie of om hoeveel werkgevers dat gaat, weten we niet. Het personeel van McCain is écht goed. Het zijn keiharde werkers. Sinds het nieuws van de sluiting bekend raakte, heeft nog niemand minder gewerkt", zeggen Jeffrey Goossens en Laura Snyders.


Op 31 december sluit de fabriek. De productie verhuist naar dochteronderneming Lutosa in Henegouwen. Twee van de 133 getroffen personeelsleden zijn geïnteresseerd om in de Waalse vestiging te gaan werken. "Op 23 december zal de laatste dag gewerkt worden en wordt de productie stilgelegd. We gaan de medewerkers goed begeleiden", beloven de vakbonden. (JOBG)

Lees meer