2 De vakbonden blokkeren sinds gisteren de fabriekspoort van McCain met wagens.
Foto Vanderveken De vakbonden blokkeren sinds gisteren de fabriekspoort van McCain met wagens.

Vakbonden blokkeren McCain

ONDERHANDELINGEN MET DIRECTIE OVER SLUITING AFGESPRONGEN

De onderhandelingen over de sluiting van McCain in Grobbendonk zijn gisteren afgesprongen omdat de directie volgens de vakbonden een belachelijk voorstel deed over de vertrekpremie voor de 133 medewerkers. De vakbond blokkeerde daarop de fabriekspoort.

Al vier weken zitten vakbonden en directie van aardappelverwerker McCain rond de tafel om de sluiting van het bedrijf te bespreken. De directie wil de productie in de Nijverheidsstraat in Grobbendonk verhuizen naar dochterbedrijf Lutosa in het Henegouwse Leuze-en-Hainaut omdat daar meer uitbreidingsmogelijkheden zijn en omdat de productie er goedkoper kan. De fabriek in Grobbendonk zou bovendien te oud en slecht gelegen zijn in een bebouwde kom. De vestiging zou volgend jaar de deuren sluiten.

2
McCain

Te lage premie

Officieus zouden de eerste gesprekken al wel bezig zijn voor het sociaal plan. Zo deed de directie donderdag een eerste voorstel voor een vertrekpremie voor de 133 medewerkers, maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij de vakbonden. "De premie die de directie voorstelde, is belachelijk laag. Daarom vroegen we een tegenvoorstel te doen en als er geen tegenvoorstel zou komen, kondigden we aan dat we de productie zouden vertragen en geen producten meer naar buiten zouden laten gaan", vertelt vakbondssecretaris Jeffrey Goossens van het ACV.

Onderhandelingen vast

"Het eerste voorstel voor een sociaal plan van de directie was echt onvoldoende en een multinational met die naam onwaardig", beaamt ABVV-secretaris Laura Snyders. "Toen we vandaag (gisteren, nvdr) de directie vroegen een tegenvoorstel te doen, eiste die eerst de productie terug vrij te geven. Maar dat doen we pas als we een deftig voorstel krijgen. Daarop stond de directie gewoon op van tafel en vertrok ze. De onderhandelingen waren prompt afgesprongen."

Geen staking

Als reactie blokkeren de vakbonden sinds gisterenmiddag de bedrijfspoort van McCain met auto's en vlaggen. "Het is geen staking, want het personeel is aan het werk. We hebben ze wel allemaal ingelicht over de afgeblazen onderhandelingen", gaan Goossens en Snyders verder. "We verhinderen gewoon dat producten de fabriek verlaten. We zijn het vertrouwen in de directie volledig kwijt. Bij de eerste gesprekken kwam steeds naar voren dat de directie het goed voor heeft met het personeel omdat McCain een familiaal bedrijf is. Maar door wat er nu gebeurd is, blijkt het tegenovergestelde", menen de vakbondssecretarissen.

Tweede voorstel

De vakbonden wachten nu op een uitnodiging van de directie om opnieuw rond de tafel te zitten. Het personeel blijft ondertussen aan de slag. De directie van McCain betreurt de situatie. Volgens hun zijn de officiële onderhandelingen nog niet begonnen, maar was een eerste voorstel binnen de informatie- en consultatiefase erg respectabel. "We hadden antwoorden op vragen klaar, maar de vakbond wil daar blijkbaar niet naar luisteren. We hopen dat de producten snel gedeblokkeerd worden, zodat we samen aan tafel kunnen", reageert communicatiedirecteur Francois Tasmowski. "We hadden een tweede voorstel klaar, maar vroegen eerst om de producten vrij te geven. Producten blokkeren voor onze klanten is niet het juiste signaal."


Tasmowski bevestigt dat McDonald's de belangrijke klant is die lijdt onder de blokkade. De vakbonden toonden gisteravond hun goodwill en lieten drie vrachtwagens voor McDonald's vertrekken. De blokkade blijft nog tot maandag. Dan zit de vakbond weer rond de tafel met de directie.

Lees meer