Er werd vooral gediscussieerd over de onbestuurbaarheid op de infoavond.
Foto CVHN Er werd vooral gediscussieerd over de onbestuurbaarheid op de infoavond.

Infoavond biedt geen oplossingen

ONBESTUURBAARHEID BLOKKEERT NOODZAKELIJKE WERKEN

Er lijkt nog niet meteen een oplossing in zicht voor de heraanleg van de Processieweg en de Holbeekweg, die stil ligt door de onbestuurbaarheid. Dat bleek gisteravond op een infovergadering die enkele inwoners zelf organiseerden om meer duidelijkheid te krijgen van de politici. De discussie laaide vooral op over de onbestuurbaarheid zelf.

Johan Baetens, Johan Moreels en Guy Suys hadden een infoavond georganiseerd in de kerk omdat ze als bewoners van de Processieweg en de Holbeekweg bezorgd waren dat de aanleg van een gescheiden rioleringstelsel en de heraanleg van hun straat niet zal doorgaan of op de lange baan zal worden geschoven door de onbestuurbaarheid in Haaltert. "De werken zijn nochtans noodzakelijk want het wegdek is in slechte staat en afkoppelen van regenwater is een milieunoodzaak", vertelt Johan Baetens.


"De werken zouden volgen op de werken in de Heldergemstraat, maar die zijn intussen al een tijdje achter de rug. In 2014 werden de voorbereidende werken al uitgevoerd, er is sinds vorig jaar een akkoord voor de onteigeningen om een volwaardig fietspad te creëren, en de subsidies voor dit project werden ook al goedgekeurd. Er is al heel wat geld en tijd in het project gestopt, dat klaarligt en al een jaar vertraging heeft. Ook stellen we vast dat overeenkomsten voor de onteigeningen verjaren in augustus. Ook de subsidies kunnen verloren gaan, want die zijn maar drie jaar geldig, tot 2018. We willen niet gegijzeld worden door de onbestuurbaarheid en we vragen de politici alles te doen om dit project verder te helpen", aldus Johan Baetens.

Politiek debat

Alle fracties waren uitgenodigd voor de vergadering. Alleen CL-Vld was niet aanwezig. Volgens schepen van Openbare werken Dany Van den Steene (Open en Liberaal) zullen de subsidies niet verloren gaan: "Ze vervallen inderdaad in 2018, maar we zullen vragen om ze te verlengen", aldus Van den Steene. Dat stelt Johan Baetens echter niet gerust: "Uit navraag blijkt dat er een goede motivatie moet zijn voor een verlenging. " Zegt Baetens.


Volgens N-VA en sp.a moeten de liberalen en CD&V de punten op de gemeenteraad gewoon goedkeuren, terwijl CD&V-gemeenteraadslid Bart Ottoy N-VA en sp.a opriep om niet meer naar de Raad van State te stappen zodat er een oplossing kan komen. Burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) wees ook op een brief van minister Homans, die vermeldde dat onbestuurbaarheid niet belet dat de gemeenteraad besluiten waar een meerderheid van de raadsleden inhoudelijk achter staat goedkeurt.

Druk op de ketel

"Aan de hele hetze rond onbestuurbaarheid heeft niemand een boodschap. Probeer tot een akkoord te komen waar burgers wel een boodschap aan hebben", sprak een burger tot de politiekers. "Er is hoop, gezien er ondanks de onbestuurbaarheid toch punten goedgekeurd kunnen worden", aldus burger Patrick Smet na de infoavond. "Het was meer een politiek debat, concrete oplossingen komen er nog niet", vertellen burgers Ann Goublomme en Marina De Rick. "Misschien heeft deze infovavond wel voor druk op de ketel gezorgd."


N-VA-ster Looze besloot: "Vanaf oktober 2017 kan er geen onbestuurbaarheid meer zijn. Ik durf er mijn hoofd op verwedden dat er dan wel beslissingen goedgekeurd zullen worden. Want de partijen die nu tegenstemmen zullen op die manier niet naar de verkiezingen willen gaan", stelt Looze.

Lees meer