"Elke straf zal te klein zijn"

OUDERS CORWIN VAN VOLXEM WACHTEN OOK IN RECHTBANK OP EXCUSES DOODRIJDER

Twintiger C.L. kan twee jaar cel krijgen voor het ongeval dat vorig jaar de 18-jarige Corwin Van Volxem uit Lembeek het leven kostte. "Maar elke straf zal te klein zijn", sprak de vader van Corwin aan het einde van de zitting. "Wij hebben levenslang gekregen."

C.L. moest zich gisteren samen met vriendin M.V. verantwoorden in de politierechtbank voor een verkeersongeval op zondagochtend 16 augustus 2015, op de Lenniksesteenweg in Halle. Omstreeks 4.50 uur verloor hij in de dichte mist de controle over het stuur. De wagen raakte een muurtje en crashte aan de overkant in de berm. De vier inzittenden raakten allemaal gewond, en daags nadien overleed Corwin aan zijn verwondingen.

Bestuurder C.L. bleek 1,42 promille alcohol in het bloed te hebben, terwijl de snelheidsmeter op het dashboard stil was blijven staan op 110 kilometer per uur. Bovendien had de jongeman een voorlopig rijbewijs, en mocht hij op dat nachtelijke uur dus niet achter het stuur zitten. M.V. werd dan weer vervolgd omdat zij de wagen van haar moeder uitgeleend had aan L., terwijl ze wist dat hij gedronken had.

Geen deskundige aangesteld

Volgens de advocaat van L. is er echter veel onduidelijkheid in het dossier en kan er daarom ook niet aangetoond worden dat hij schuld heeft aan het ongeval. Daarom vroeg hij de vrijspraak voor onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. "Het enige wat we zeker weten, is dat mijn cliënt 1,42 promille alcohol in het bloed had", sprak zijn advocaat. "Het parket heeft geen verkeersdeskundige aangesteld, dus er blijven vragen onbeantwoord. Zo is die snelheidsmeter geen bewijs van overdreven snelheid. We kunnen de vraag stellen of iemand die niet gedronken had, dit ook had kunnen overkomen. Volgens ons is het antwoord 'ja'." De advocaat van V. volgde zijn confrater en vroeg strafopschorting voor zijn cliënte.

Politierechter Dina Van Laethem hoorde zowel L. als V. uit over de gebeurtenissen die nacht. De twee jongens en twee meisjes waren een hele avond op stap geweest. L. verklaarde zich eerst niets meer van het ongeval te herinneren. Later vertelde hij dat hij voor een witte schim - wellicht een kat - uitgeweken was. V. verklaarde dat later ook, maar bevestigde gisteren dan weer dat ze die schim zelf niet gezien heeft. "Ik had gelezen dat hij die schim gezien had", vertelde ze. Bovendien hield L. vol dat hij na middernacht niet meer gedronken had. Het deed het vermoeden rijzen dat beiden hun verhaal op mekaar afgestemd hadden.

Snelheid, alcohol en slecht weer

De ouders van Corwin en hun drie kinderen woonden de zitting gisteren bij. Hun advocaat vond dat het wel degelijk duidelijk was dat het ongeval veroorzaakt werd door overdreven snelheid, alcohol en het slechte weer. "Een voorzichtige bestuurder maakt zoiets niet mee", zei hij. Ook de vader en moeder van Corwin namen aan het einde van de debatten even het woord. "Corwin zou vandaag 19 jaar geweest zijn", sprak vader Michel. "Hij zou aan zijn tweede jaar lerarenopleiding begonnen zijn, op zoek naar stageplaatsen. Dat had gekund als jij (V., red.) je moeder gevraagd had om de wagen op te halen, en als jij (L., red.) niet besloten had om er mee te rijden. Elke straf zal veel te klein zijn. Wij hebben al levenslang gekregen."

De familie heeft het ook moeilijk met het feit dat L. nooit contact zocht om zijn excuses aan te bieden. En die kwamen er ook gisteren niet. "Aan het einde van de conclusies lezen we excuses, maar die zijn er enkel om de rechter te paaien. We hopen dat je ooit tot inkeer komt, je verantwoordelijkheid neemt en echte excuses aanbiedt. Maar vrienden zullen we nooit worden, daarvoor is de wonde te diep."

De procureur vordert voor L. een celstraf van twee jaar, een rijverbod van twee jaar en een boete van 6.000 euro. Ook zou hij zijn rijexamens opnieuw moeten afleggen, en medische en psychologische testen ondergaan. Voor V. werd een celstraf van één jaar gevraagd, net als een rijverbod van een jaar, een psychologisch onderzoek en een boete van 6.000 euro. Vonnis binnen een maand.

2 Een beeld van de gecrashte wagen.
Mozkito Een beeld van de gecrashte wagen.
2 Slachtoffer Corwin Van Volxem.
Dieter Nijs Slachtoffer Corwin Van Volxem.

Lees meer