“Belangrijk voor dit bestuur wordt communicatie en inspraak”

Marc Snoeck (64) is eerste socialistische burgemeester in Halle

Voor het eerst in de geschiedenis van Halle krijgt de stad een socialistische burgemeester. Marc Snoeck (64) belooft communicatie en inspraak van de bevolking de komende jaren. “Wij willen samen zoeken naar wat goed is voor onze stad en haar mensen”, aldus Snoeck. 

Marc Snoeck is de eerste socialistische burgemeester van Halle
Mozkito Marc Snoeck is de eerste socialistische burgemeester van Halle

Donderdagavond laat werd het officieel bekendgemaakt: sp.a, CD&V en Groen sloten een bestuursakkoord voor de volgende zes jaar om samen Halle te besturen. De socialisten leveren met Marc Snoeck de burgemeester. Hij is een man die al 36 jaar meedraait in de Halse politiek. Vanaf 1982 zetelde hij in de OCMW-raad en sinds 1989 tot 2012 in de gemeenteraad waar hij fractieleider was. 24 jaar lang zat hij met sp.a in de oppositie tot hij zes jaar geleden met zijn partij CD&V en Open Vld aan een nieuwe meerderheid hielp. “Ik heb dus ervaring”, zegt Snoeck. “Maar ik besef ook wel dat ik als burgemeester nog ervaring moet opdoen. Ik wil contact leggen met mijn collega en partijgenoot Hans Bonte in Vilvoorde. Hij zal me zeker wel advies kunnen geven. We kunnen ook overleggen over thema’s die voor beide steden belangrijk zijn. Ik kijk er naar uit om met deze vernieuwde ploeg aan de slag te gaan.”

Centrumverantwoordelijke

Marc Snoeck was tot drie jaar terug nog centrumverantwoordelijke van gemeenschapscentrum de Kam in Wezembeek-Oppem. Intussen is hij voltijds schepen en vanaf 2019 zal hij ook voltijds burgemeester zijn. “We staan voor verschillende uitdagingen”, weet Snoeck. “Maar ik heb er ook vertrouwen in dat alle partners in deze meerderheid er alles zullen aan doen om van Halle nog een betere stad te maken.”

Bij N-VA reageerden ze ontgoocheld op het nieuws dat de partij net als vorige keer aan de kant werd geschoven. Ondanks een zetel verlies, bleef de partij de grootste in Halle. “We hebben de hele week gepraat met de partijen”, zegt Snoeck. “We sloten niets uit maar we kozen voor deze coalitie omdat de programmapunten toch dichter bij elkaar lagen. We hadden ook wel onze bedenkingen bij de manier waarop de campagne door N-VA gevoerd werd. Die was heel erg persoonlijk naar de huidige burgemeester gericht en dat had nog weinig met inhoud te maken. Maar dat betekent niet dat we de komende jaren niet naar de oppositie willen luisteren. Iedereen die goede ideeën heeft voor de stad moet worden gehoord. Het is net daarom dat we meer inspraak en een betere communicatie naar voren schuiven.”

Volgens N-VA heeft Groen de verliezende coalitie gedepanneerd om zo CD&V en sp.a in het stadhuis te houden. “Net het tegenovergestelde van wat de kiezer zondag heeft beslist dus,” zegt N-VA-lijsttrekker Jeroen Hofmans. Snoeck vindt dat de coalitie net wel een draagvlak heeft. “De situatie is helemaal anders dan zes jaar geleden”, zegt Snoeck. “Sp.a en Groen zijn de winnaars van deze verkiezingen. Het is helemaal niet onlogisch dat we samenwerken en dat ook CD&V zich aansluit. Sp.a heeft met CD&V de voorbije zes jaar goed kunnen samenwerken. De kiezer heeft ook duidelijk voor een linkser beleid gekozen en dat kunnen we met deze coalitie op de beste manier voeren.”

Voor sp.a worden Peggy Massien en Johan Servé schepen. Bij Groen nemen Bram Vandenbroecke en Marijke Ceunen die taak op zich. Voor CD&V treden Dieuwertje Poté, Pieter Busselot en Christophe Merckx toe tot het schepencollege.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer