Bram Vandenbroecke (Groen) is vanaf januari een van de nieuwe gezichten in het schepencollege van Halle.
Mozkito Bram Vandenbroecke (Groen) is vanaf januari een van de nieuwe gezichten in het schepencollege van Halle.

Bram Vandenbroecke (Groen): “Wij zijn niet de depanneurs van de meerderheid”

Groen maakt vanaf januari voor het eerst deel uit van de bestuurscoalitie in Halle

Halle wordt vanaf januari bestuurd door een links bestuur. Sp.a en CD&V konden Groen overtuigen om in een coalitie te stappen. De partij levert meteen twee schepen in het nieuwe college. Groen-lijsttrekker Bram Vandenbroecke (35) weet dat hij opbokst tegen heel wat vooroordelen. “Maar we zijn geen ‘depanneur’ van de huidige meerderheid”, zegt Bram. “We willen wel degelijk onze stempel drukken op het beleid.”

Groen behaalde met 11,3 procent een historische score op 14 oktober. Bram Vandenbroecke kon op 14 oktober 508 Hallenaren overtuigen. Samen met partijgenoot Marijke Ceunen schuift hij de komende jaren mee aan in de collegezaal in het stadhuis. Een West-Vlaming die dankzij de liefde voor zijn ‘prente’ (West-Vlaams voor een mooie vrouw, nvdr.) elf jaar geleden naar Halle verhuisde gaat zowaar de toekomst van de stad mee bepalen als schepen. Reden genoeg om die West-Vlaming eens aan de tand te voelen over zijn intenties.

Groen springt van één naar vier zetels. Had je zelf dat goed resultaat voorspeld?

“Ik verwachtte niet dat we het zo goed zouden doen . Maar als ik er op terugkijk hoeft het niet te verbazen. We hebben een positieve campagne gevoerd en we legden de kiezer een volledige lijst voor met vooral jonge kandidaten. Groen zit ook nationaal in de lift maar ik geloof wel dat de kiezer in Halle dit keer voor vernieuwing gekozen heeft door meer dan ooit voor Groen te kiezen.”

Je deed in de aanloop naar de verkiezingen tijdens de debatten wel krasse uitspraken die de wenkbrauwen deden fronsen?

“Ik heb inderdaad gezegd wat ik dacht in die debatten. Onze partij wilde de stad niet besturen als Dirk Pieters burgemeester bleef. Ik heb niets tegen de man persoonlijk maar vier termijnen als burgemeester aanblijven lijkt ons niet gezond voor het beleid. Ik heb N-VA ook ‘rechtsranzig’ genoemd in een van de debatten. Het nationale programma van die partij vind ik gewoon maar niets. Dat betekent niet dat we N-VA meteen genegeerd hebben. We hebben geluisterd naar wat ze te zeggen hadden maar uiteindelijk kwam er niets uit de bus. Er zijn overeenkomsten in alle programma’s maar je merkt wel dat N-VA en Groen verder uit mekaar liggen dan de andere partijen die mee onderhandelden. Ik vind het Vlaams karakter van Halle bijvoorbeeld ook belangrijk maar daar maken we met Groen geen speerpunt van. Er zijn andere prioriteiten en uitdagingen waar je als stadsbestuur werk van moet maken.”

Ik vind het Vlaams karakter van Halle ook belangrijk maar er zijn andere prioriteiten en uitdagingen waar je als stadsbestuur werk van moet maken.”

Bram Vandenbroecke

Groen was in Halle altijd een zweeppartij in de oppositie. Was de keuze voor de meerderheid snel gemaakt?

“Die beslissing is weloverwogen genomen. We trokken zelf met een eisenpakket naar de onderhandelingstafel. Voor ons hoefde mee besturen ook niet. Oppositie voeren is zelfs gemakkelijker. Maar we beseften wel dat we een kans kregen om zelf een aantal zaken te veranderen in de stad. Het is gewoon een feit dat Groen en Sp.a er op vooruit gaan in Halle en dat er voor een linkser beleid gekozen werd. Ik geef eerlijk toe dat het vertrouwen eerst moest groeien tussen de partijen maar dat is er vandaag dus wel. We krijgen vijf van de zes bevoegdheden die we wilden binnenhalen waaronder mobiliteit. Groen is dus geen ‘depanneur’ voor de meerderheid zoals de N-VA-lijsttrekker dat nu overal vertelt. N-VA wilde ook met ons besturen maar dan waren wij het glijmiddel geweest voor N-VA om Sp.a aan boord te hijsen. Het is maar hoe je het bekijkt. Dan vind ik onze keuze vandaag veel logischer.”

Je werkt als leerkracht in het Brussels beroepsonderwijs. Is dat te combineren met een job als schepen?

“Ik zal nog één dag per week aan de slag blijven als leerkracht. Mijn baas had het graag anders gezien maar een functie als schepen neem je er niet zomaar even bij. Ik heb ook geen schrik van het ambt. Er komt heel wat verantwoordelijkheid bij kijken maar dat heb ik ook in mijn job als leerkracht. Ik wil vooral verder kijken dan de zes jaar die een legislatuur duurt. Je kan ook beslissingen nemen op veel langere termijn en dat gebeurt misschien op lokaal vlak vandaag veel te weinig. Een thema als betaalbaar wonen mag zeker eens wat hoger op de politieke agenda gezet worden. Tegelijk hoeven de Hallenaren ook geen schrik te hebben van Groen. We gaan de auto zeker niet uit het centrum bannen. We praten nu al met de huidige bestuursploeg over wat er de komende zes jaar kan gebeuren.”

Wat kan er al op korte termijn veranderen?

“Ik denk bijvoorbeeld aan de veilige fietsroutes die nu eindelijk eens moeten uitgestippeld worden. Als ouders weten dat hun kind op een veilige manier naar school kan fietsen dan zullen ze minder de auto nemen om hun kind af te zetten aan de schoolpoort. Ik ben zelf vader van twee kinderen en spreek uit ervaring. Tijdens de spitsuren staan er files in de stad maar als je het alternatief nog aantrekkelijker kan maken haal je wel al een pak auto’s uit het verkeer. Ik betrap me er zelf al op dat ik door de straten wandel en bedenk of er geen ruimte is voor een fietspad. Daarvoor zijn niet altijd grote werken nodig. Dus die veilige fietsroutes moeten na zes jaar toch gerealiseerd zijn. Ik hoop ook dat we met het nieuwe bestuur nog eens alles uit de kast kunnen halen om Halle als centrumstad te laten erkennen. Er starten binnenkort grote werken langs het kanaal en tegelijk krijg je steeds vaker te maken met problemen die eigen zijn aan steden. Halle heeft echt die extra middelen als centrumstad nodig om die problemen aan te pakken.”

Een laatste vraag om de carnavalisten gerust te stellen: Heb je iets tegen Carnaval Halle?

(lacht) “Geen paniek. Ik vind het een prachtig feest. Tijdens een van de debatten voor de verkiezingen legde de moderator me de keuze tussen Toernee Mondi’alle en Carnaval Halle voor en ik koos voor het eerste. Ik ben zelf geen carnavalist en in mijn thuishaven in West-Vlaanderen wordt dat nauwelijks gevierd. Daar is dat zelfs een onbeduidend fenomeen. Hier is dat iets dat leeft onder de mensen en dan heb ik zeker al mogen merken. Dus voor eens en voor altijd: Ik heb niets tegen Carnaval Halle en ik hoop dat het hier nog lang mag gevierd worden.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer