Hofmaarschalkenpaar Bart II en Jessica I hebben er samen met het mini Hofmaarschalkenpaar Dylan en Tatiana I al mee in de kijker gelopen: elk van hen heeft een houten scepter in de vorm van de loper op het schaakbord.
Mozkito Hofmaarschalkenpaar Bart II en Jessica I hebben er samen met het mini Hofmaarschalkenpaar Dylan en Tatiana I al mee in de kijker gelopen: elk van hen heeft een houten scepter in de vorm van de loper op het schaakbord.

CARNAVAL HALLE: Orde van Hofmaarschalken en Hofdames lanceert de duurzame scepter

De Orde van Hofmaarschalken en Hofdames is wellicht de duurzaamste carnavalsvereniging van de stad. Voortaan hebben ze zelfs een doorgeefscepter waarvoor de groep aanklopte bij het GO! Technisch Atheneu. Daar bedacht Quentin Van Rhijn een exemplaar in de vorm van een loper die van koppel naar koppel zal overgaan.

Hofmaarschalkenpaar Bart II en Jessica I hebben er samen met het mini Hofmaarschalkenpaar Dylan en Tatiana I al mee in de kijker gelopen: elk van hen heeft een houten scepter in de vorm van de loper op het schaakbord. Het zijn die scepters die binnenkort doorgegeven worden aan de volgende koppels. Bij heel wat carnavalordes is het de gewoonte dat elke koppel eigen scepters krijgt maar de Orde van Hofmaarschalken en Hofdames pakt het voortaan anders aan. “Het zijn doorgeefscepters”, legt Werner Mertens van de Orde uit. “We hebben al enkele jaren aandacht voor duurzaamheid. Op ons galabal serveren we onze drank in glazen, gebruiken jetons in plaats van bonnetjes en zelfs de rode loper hergebruiken we tot die helemaal versleten is. Op eetfestijnen zoeken we vooral leveranciers uit de buurt die producten leveren uit het Pajottenland en de Zennevallei.”

Samen met zes andere verenigingen riep het stadsbestuur de orde eind vorig jaar nog uit tot ‘Duurzame Held’. “We zijn blij met die erkenning”, zegt Bernard Saint-Martin. “Ik was vroeger lid van verschillende milieuverenigingen en daarom denk ik er graag over na hoe we bij alles wat we doen het milieuvriendelijkst te werk kunnen gaan. Bovendien sparen we er ook geld mee uit. Cava-kaarten op ons bal zijn herbruikbare kaarten en ons kandidatenpaar krijgt voortaan een doorgeefkandidatenlint in plaats van een T-shirt dat elk jaar werd vernieuwd.”

Stratego

Maar nu is er dus ook de duurzame scepter. “Ik ben naar het GO! Technisch Atheneum getrokken en ik heb de leerlingen gevraagd om een ontwerp te bedenken. Quentin Van Rhijn bedacht uiteindelijk de vorm die ons het meeste aansprak. De loper op het schaakbord heeft heel wat symboliek in zich. De hofmaarschalk is namelijk de opperbevelhebber in het spel Stratego en onze orde is ook een pion in het Halse carnaval.” Op zaterdag 2 februari wordt op de campus van Don Bosco het jaarlijks Oenstellingsgala georganiseerd. Dan wordt het nieuwe paar van de orde officieel voorgesteld aan het publiek. Er zijn ook optredens van het Feestteam, Matthias Lens, de Halse Vedettenparade en De Halse Dansmariekes.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer