3 Burgemeester Dirk Pieters, toen hij enkele weken geleden voor de lens van onze fotograaf zat. Hij zal de sjerp 24 jaar gedragen hebben.
Mozkito Burgemeester Dirk Pieters, toen hij enkele weken geleden voor de lens van onze fotograaf zat. Hij zal de sjerp 24 jaar gedragen hebben.

Pieters (CD&V) kondigt politiek pensioen aan na nederlaag in Halle

Sp.a en Groen zijn de grote winnaars

Het is voorbij voor burgemeester Dirk Pieters. Zijn partij CD&V verliest twee zetels en de huidige coalitie moet het roer afgeven. Zelf kondigt hij meteen ook zijn politieke afscheid aan. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor deze nederlaag en feliciteer sp.a en Groen met hun overwinning."

Dirk Pieters zal 24 jaar burgemeester van Halle geweest zijn, maar eind dit jaar zegt hij de politiek definitief vaarwel. "Mijn partij verliest twee zetels en zelf hou ik van de 3.200 voorkeursstemmen van zes jaar geleden er nog maar 1.800 over. Daar trek ik mijn conclusies uit. Ik zal me nog tot eind december als burgemeester inzetten voor mijn stad, maar daarna stopt het. Ik ga ook niet meer in de gemeenteraad zetelen. CD&V is duidelijk niet langer aan zet vandaag. Het is aan de andere partijen om nu te beslissen hoe het verder moet. Onze partij zal zich constructief opstellen. Ik hou er wel aan om sp.a en Groen te feliciteren met hun overwinning."

Mijn partij verliest twee zetels en zelf zak ik van 3.200 naar 1.800 voorkeursstemmen. Daar trek ik mijn conclusies uit

Dirk Pieters

Pieters benadrukt ook dat hij geen rol meer zal spelen in de coalitiebesprekingen. "Het is goed geweest", klinkt het. "Ik kijk zonder bitterheid terug op mijn carrière in de politiek. Ik ga me ook niet terugtrekken uit het openbare leven en hoop zelfs na deze termijn wat actiever te zijn in het verenigingsleven."

Sp.a wint zetel

De vorming van een nieuwe coalitie belooft alvast niet eenvoudig te worden. Sinds zondagnamiddag zijn er in Halle al gesprekken lopende tussen verschillende partijen. Naast het verlies voor CD&V is ook Open Vld twee zetels kwijt. Enkel sp.a gaat er als meerderheidspartij op vooruit, met één zetel. "We zijn blij met dit resultaat", zegt sp.-a-woordvoerder Mathias Pierquin. "We winnen een zetel — toch een beloning voor ons werk in de voorbije zes jaar. We hopen dan ook dat we nog eens zes jaar mee aan het roer kunnen staan." Sp.a-voorzitter Bertrand Demiddeleer verklapte aan Radio Victoria ook meteen de voorkeur van zijn partij. "Volgens ons zijn er slechts twee coalities mogelijk: sp.a met CD&V en Groen, of sp.a met N-VA. En als het even kan, dan graag met Marc Snoeck als burgemeester."

Opvallend is voorts dat N-VA-lijsttrekker Jeroen Hofmans met 1.887 voorkeursstemmen net zeven stemmen meer kreeg dan burgemeester Pieters. N-VA-lijstduwer Mark Demesmaeker wist nog 1.580 kiezers te overtuigen, ondanks het feit dat hij naar de achtergrond verdween door gezondheidsproblemen.

3 In de uitvalsbasis van N-VA werden de resultaten aandachtig gevolgd.
Mozkito In de uitvalsbasis van N-VA werden de resultaten aandachtig gevolgd.

Het Franstalige UF verdwijnt dan weer helemaal uit de gemeenteraad. Halle 2019, de lijst van Yves Demanet, kan uiteindelijk één zetel binnenhalen.

Groen mag intussen wel van een overwinning spreken: de partij gaat van één naar vier zetels en wordt zelfs aangesproken om een nieuwe meerderheid te vormen. Al stelde lijsttrekker Bram Vandenbroecke in de voorbije weken enkele voorwaarden die voor de anderen wellicht moeilijk te slikken zijn. Groen trok met een opvallend jonge lijst naar de kiezer en wist een nieuw publiek aan te spreken.

Als we één conclusie mogen trekken, dan wel deze: de linkse partijen hebben de jongste jaren heel wat Hallenaren voor zich weten te winnen.

3 In Rodenem verzamelden de kandidaten van sp.a om samen te vernemen dat de partij er een zetel op vooruitgaat.
Mozkito In Rodenem verzamelden de kandidaten van sp.a om samen te vernemen dat de partij er een zetel op vooruitgaat.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francis Davis

    Mijnheer Ophalvens, nva heeft deze verkiezing ook verloren hoor, ondanks het feit dat ze de grootste partij blijft!een zetel minder, is dat winst misschien ?Het stemmenverlies dan;Pieters -1400,Demesmaecker -2000 !dát zojn de juiste cijfers !

  • Frederik Ophalvens

    Uw conclusie vergeet wel dat N-VA de grootste blijft na 6 jaar oppositie en daarom zijn ze aan zet en niet SP-A. Dat zou de enige juiste conclusie moeten zijn.

Lees meer