Geert De Rycke

Gemeente kan contractueel geen vuilnis ophalen bij staking Verko

Oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang vroegen woensdag tijdens de gemeenteraad in Hamme of er geen mogelijkheden waren dat de gemeente zelf het afval gaat ophalen dat al weken buiten blijft staan. “Is er een mogelijkheid om deze te immobiliseren voor de afvalhopaling", vroeg Mustafa Tokgoz van Groen zich af. Ook het communicatiebeleid bij stakingen kan beter volgens Leo Van Der Vorst van Vlaams Belang. 

Schepen van Milieu Lotte Peeters (N-VA) was duidelijk. “Contractueel zijn wij gebonden aan Verko en hebben zij exclusiviteit. Geen enkele andere maatschappij mag in Hamme het afval ophalen buiten Verko, tenzij het om een noodgeval gaat en de volksgezondheid in gevaar is", aldus Peeters. “Om het zelf te doen hebben wij het materiaal niet. Om als schepen van Milieu vijf keer met een bestelwagen over en weer te rijden naar het containerpark kan ik niet aanvaarden. Bovendien is het voor onze arbeiders veel te onveilig en dat kunnen wij niet dulden", klinkt het. Er was wel begrip voor mensen die in een appartement wonen en hun vuilnis niet opnieuw binnen namen. Er werden dan ook geen administratieve boetes uitgedeeld. 

De gemeente is wel bereid bij een nieuw contract met Verko enkele andere voorwaarden aan te nemen. “Zo kunnen we anticiperen bij nieuwe stakingen", klinkt het. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Rooms

    ik ben het daar niet mee eens. Verko is contractueel gebonden om het vuil op te halen. Doen zij dit niet dan plegen zij contractbreuk. En voor de hygiene lijkt het me dan noodzakelijk om de gemeentediensten in te schakelen. eventueel via verzamelpunten of dergelijke maar het kan absoluut niet dat de inwoners van zoveel gemeenten het slachtoffer worden van een staking. Staking voor gelijk welke reden dan ook.

Lees meer