De organisatoren van de 23ste Herfstrit in Zeeuws-Vlaanderen.
Foto Kos De organisatoren van de 23ste Herfstrit in Zeeuws-Vlaanderen.

Op de moto voor het goede doel

23STE HERFSTRIT TREKT NAAR ZEEUWS-VLAANDEREN

De straten van Moerzeke en omgeving worden zondag weer overspoeld door motorrijders. Vorig jaar gooide een herfststorm roet in het eten van de Herfstrit van vzw Hartrijders, waardoor er een pak minder geld ingezameld werd voor het goede doel. Dit jaar gaat de tocht richting Zeeuws-Vlaanderen.

Heel wat motorrijders kennen intussen hun weg naar het dorpsplein van Moerzeke, waar de Herfstrit steeds vertrekt. Motorrijders uit heel Vlaanderen en daarbuiten nemen jaarlijks deel aan de rit ten voordele van de Vlaamse Vereniging voor Autisme (VVA). Zo namen tijdens het recordjaar 1999 maar liefst zevenduizend motorrijders deel aan de Herfstrit. De lage opkomst van vorig jaar met slechts 1.200 deelnemers was dus op z'n minst een domper te noemen. Het barslechte weer en de herfststormen tijdens het weekend van de Herfstrit hebben daar toen zeker een rol in gespeeld.


Deze zondag wordt er echter heel goed weer voorspeld en de organisatoren zijn dan ook klaar om opnieuw duizenden motorliefhebbers te verwelkomen. Zoals elk jaar starten we op het pittoreske dorpsplein van Moerzeke. "Voor de Herfstrit stippelden we ook dit jaar een landelijke bewegwijzerde route uit van zo'n 185 kilometer. Vanuit Moerzeke gaan we naar het Zeeuws-Vlaamse Kloosterzande waar de deelnemers iets kunnen eten. De terugrit gaat over Meerdonk en Beveren naar sporthal De Wuiten in Hamme", zegt voorzitter Philippe Snoeck.


Peter van de Herfstrit is Marijn Devalck, de acteur die vooral bekend is van zijn rol als Balthazar Boma in FC De Kampioenen. "De VVA bracht ons met Marijn in contact. Die was onmiddellijk heel enthousiast en sindsdien mogen we hem hier jaarlijkse verwelkomen", zegt Snoeck. "Ik ben peter van de VVA en omdat de Hartrijders hun Herfstrit elk jaar in het teken zetten van mensen met autisme, vond ik het maar logisch dat ik ook peter zou worden van de Herfstrit. Ik ben zelf ook een fervent motorrijder", zegt Devalck.

Slechts 4.000 euro

Na de Herfstrit mogen de Hartrijders elk jaar een mooi bedrag schenken aan de VVA. Zo brachten ze in 2005 al eens 29.000 euro bij elkaar. "Als we de winst van alles edities samentellen, dan hebben we al 358.500 euro gestort voor de VVA", zegt Snoeck. Vorig jaar werd er 'slechts' 4.000 euro gestort door de herfststorm, Maar dat hopen de organisatoren dit jaar te compenseren. Motorrijders die willen deelnemen kunnen zondag tussen 8 en 11 uur inschrijven in de Moerzeekse cafés aan het dorpsplein. Het kost 10 euro om deel te nemen, voor een passagier betaal je 5 euro extra. De aankomst is voorzien tussen 14 en 18 uur in sporthal De Wuiten in Hamme. Daar staat koffie en koffiekoeken klaar. Om 19 uur mag de VVA een cheque in ontvangst nemen. Meer info: www.hartrijders.be.

Lees meer