4 De familie Verstraeten is op post met een wafel- en pannenkoekenkraam.
Karolien Coenen De familie Verstraeten is op post met een wafel- en pannenkoekenkraam.

"Hard labeur voor ons, maar ook puur plezier"

KRAAMPJESUITBATERS WINTERLAND KLAAR VOOR 1 MILJOEN BEZOEKERS

Bijna 1 miljoen: zoveel bezoekers verwachten ze vanaf morgen tot en met 7 januari op Winterland in Hasselt. De routiniers op het Dusartplein zijn klaar voor het spektakel. "Dit is hard werken, maar ook puur plezier", zegt Jacky Leander (41), al acht jaar met een kraampje op Winterland. Hij zweert: "De winter raken we nooit beu". 

De opbouwwerken zaten gisteren in de allerlaatste fase, en maar goed ook. Vanavond mogen de genodigden al eens een kijkje nemen op Winterland. Alle attracties, de kerstmarkt met ruim 80 kraampjes en de diverse eet- en drankgelegenheden zijn geopend vanaf 18 uur. In het frietkraampje bakten ze gisteren al wat snacks voor toevallig passerende studenten, de laatste lichtjes en decoratiestukken werden overal aangebracht en hier en daar werd er al eens geproefd van de jenever.


"Ik blijf het toch elk jaar fascinerend vinden hoe vanuit het niets in drie weken tijd een prachtig winters dorp ontstaat. En dat dankzij ontzettend veel handenwerk... Elk jaar wordt het hier drukker, dus niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk zijn we hier iets aan het opbouwen", vertelt Jacky Leander, die twee jaar een pannenkoekenhuisje had en nu al zes jaar jenever, warme chocomelk en glühwein verkoopt in Jacky's Place.

4 Jacky's Place, het kraampje van Jacky Leander.
Karolien Coenen Jacky's Place, het kraampje van Jacky Leander.

Veel Duitsers

Jacky heeft intussen een vast cliënteel uitgebouwd. "Iedereen kent mij en ik ken iedereen hier", lacht hij. "Bij de mede-uitbaters vind ik steun en samen delen we ook ideeën. De bezoekers komen van overal. Nederlanders, Fransen, Engelsen en Duitsers,... Die laatste nationaliteit is trouwens wel opmerkelijk, want Winterland is ontstaan in Duitsland. Daar sluiten de kerstmarkten evenwel al om 22 uur, terwijl je hier tot middernacht in de grote tent de sfeer kan opsnuiven. Blijkbaar vinden ze het hier dus fijner", stelt Jacky.

4 Twee publiekstrekkers worden ongetwijfeld het spookhuis in kerstdecor en de schaatspiste.
Karolien Coenen Twee publiekstrekkers worden ongetwijfeld het spookhuis in kerstdecor en de schaatspiste.

Familie

Ook voor de Hasseltse familie Verstraeten is een drukke tijd aangebroken. In de Paardsdemerstraat heeft Steve (27) al een eigen zaak waar smoutenbollen, wafels, churros, beignets, pannenkoeken en koffie worden verkocht, maar op Winterland baten ze samen een eigen pop-up uit. "En hier hebben we met een kippenkraam nog een andere specialiteit", vertelt Steve. "Wij investeren al jaren in Winterland, omdat het uiteindelijk ook een belangrijke bron van inkomsten is. Elk jaar een beetje groter, dat is ook ons doel. Op deze manier overbruggen we trouwens ook de periode waarin het geen kermis is." Terwijl Steve het woord voert, kijken partner Debby en zoontje Jake van amper 16 maanden toe. "De hele familie doet mee", geeft Steve aan.


Bij grote evenementen - Winterland mikt op bijna één miljoen bezoekers - is het weer onvermijdelijk een gespreksthema. "De voorspellingen houden we voortdurend in de gaten. Als het regent, dalen de inkomsten meteen met vijftig procent. In het verleden hebben we ook al eens te veel sneeuw gehad en dat is ook niet meer gezellig. Dan moeten we aan de bak om alles vrij te maken", aldus Steve. "En als het dan eens mooi weer is, komt iedereen tegelijkertijd", glimlacht Jacky. Tegen de koude kan een lekkere jenever helpen, maar schrik voor dronkenlui heeft Jacky niet. "Problemen hebben wij daar amper mee. Hier heb je vooral gelegenheidsdrinkers die zich gewoon willen amuseren."

4
Karolien Coenen

Kerstliedjes

Zestig dagen lang Kerstmis vieren, raakt een mens dat dan nooit beu? "Het is niet louter een kerstmarkt, laat dat duidelijk zijn. Mensen denken dat we een hele dag naar 'Last Christmas' van Wham! en 'All I Want For Christmas Is You' van Mariah Carey luisteren, maar dat is niet waar. Deze markt draait rond winter, zelfs Sinterklaas moet nog langskomen. De winter raken we nooit beu", stelt Jacky.


En ook voor organisator Maurice Schoenmaeckers breken hoogdagen aan. "Winterland is dit keer nog gezelliger dan andere jaren, maar laten we vooral de bezoekers oordelen. Ze moeten toch zeker eens een kijkje nemen bij het volledig vernieuwde spookhuis in kerstdecor, maar ook het epicentrum, met de ijspiste en het Grand Café, is meer dan de moeite." Meer info: www.winterland.be.

Lees meer