Naomi kan de nieuwe bel alleen maar toejuichen.
Foto Mine Dalemans Naomi kan de nieuwe bel alleen maar toejuichen.

Buren tevreden met nieuwe bel aan overweg

In primeur voor Limburg heeft de spoorwegovergang aan de Lummense Kiezel in Hasselt gisteren een nieuwe bel gekregen. Die is minder luid en richt het geluid op de automobilisten, tot grote vreugde van de omwonenden.

U kon het gisteren al in deze krant lezen: alle overwegen in ons land die nu over een bel beschikken zullen in de loop van de volgende maanden met een nieuw elektronisch exemplaar uitgerust worden. Die richt het geluid veel strikter op aankomende automobilisten, is met 86 decibel opmerkelijk stiller en stuurt een 'pulserend' signaal uit wat beter wordt waargenomen. "Vandaag hebben we de eerste bel in Hasselt gehangen, bedoeling is dat de resterende 162 overwegen in Limburg nog voor eind dit jaar volgen. Die werken gebeuren allemaal zonder dat het verkeer daarvan hinder zal ondervinden", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. "Op die manier werken we aan nog veiligere spoorwegovergangen. Zo merkten we in 2014 tot nog toe drie ongevallen aan overwegen op in Limburg waarbij één zelfs spijtig genoeg een dodelijke afloop had." Alvast erg tevreden met de nieuwe bellen aan de overweg zijn de omwonenden. De oude bel rinkelde immers tientallen meters in het rond. "Fijn was dat niet altijd neen", zegt Liliane Orens.

"Geluid leek op wekker"

"Ik woon hier al 35 jaar en ben er uiteindelijk mee opgegroeid. Maar vooral 's nachts werkte die bel storend. Je kon er je venster niet van openen en het geluid leek ook heel erg op mijn wekker. Dat maakte dat ik die wel heel erg hard moest zetten om er nog door gewekt te worden. Dat is dus al een punt wat met dit nieuwe systeem verbeterd is (lacht). En ze maakt zo te horen toch een pak minder lawaai wat alleen maar toe te juichen valt." Die mening is ook haar buurvrouw Naomi Raes toegedaan. "Veel minder schel, dat nieuwe exemplaar", knikt ze goedkeurend. "Nu kunnen we alvast weer wat makkelijker praten als we buitenzitten." (DMH)

Lees meer