3 In Houthalen stonden de Groenstraat en Koolmijnlaan onder water.
Marco Mariotti In Houthalen stonden de Groenstraat en Koolmijnlaan onder water.

Limburg onder water

WOLKBREUK ZET STRATEN EN KELDERS BLANK IN HELE PROVINCIE

Het hevige onweer van dinsdagavond zette half Limburg onder water. Vooral Maaseik, Houthalen en Hasselt kregen het zwaar te verduren. Daar stonden tientallen straten en kelders blank. Op sommige plaatsen viel er meer dan veertig liter regen per vierkante meter. De brandweerkorpsen kregen zo'n 500 oproepen.

In bijna alle gevallen kregen de slokkers van de riolering het overvloedige water niet verwerkt. De brandweer van Maaseik ontving dinsdagavond een zeventigtal oproepen voor moeilijkheden in Opoeteren en Neeroeteren. Vooral het kruispunt met de Diestersteenweg en de Molenweg kreeg veel water te slikken. "Elk jaar heb ik prijs", vertelt Mathieu Schoofs. "Het stuk grond naast de woonst liep volledig onder water. Het water stroomt alle omliggende woningen in. Het water stond hier bijna een halve meter hoog in de tuin."


Ook bij overbuur André Snijders, café-uitbater van Den Tip, stroomde het water binnen. Het stond er twintig centimeter hoog. "Ik zit hier nu vier jaar, maar dit maakte ik nog niet mee. Een firma zal alles komen opruimen." Volgens buurtbewoners worden de grachten niet goed gereinigd. "Het gevolg is dat er heel wat plastic en ander afval in terechtkomt. Op zulke momenten geraken ze verstopt en stroomt het regenwater de voortuinen in. Om dan nog maar over de kelders te zwijgen." Bij Wegen en Verkeer weten ze dat de grachten en bermen jaarlijks gemaaid worden. "En zeven keer per jaar ruimen we ook het afval op. Ik ben geen weerman, maar dit water kreeg de gracht gewoon niet geslikt", aldus woordvoerder Jo Liebens.

3
Jimmy De Schrijver

Brandweer draait overuren

Bij de brandweer van Genk liepen een dertigtal oproepen binnen. Er waren vooral problemen in Houthalen-Helchteren. In de Groenstraat stond het water over een afstand van zestig meter zo'n veertig centimeter hoog. Om de hoek stond de Koolmijnlaan blank omdat een beek en de riolering het water niet konden slikken. Bij Dirk Daniëls op de Maartenhoek in Helchteren stroomde het water onder zijn garage naar de kelder toe. Het water stond er kniehoog en beschadigde de zonneboiler en verwarmingsketel. "Het is de eerste keer sinds we hier wonen in 1984 dat dit gebeurt", weet Dirk. "Sinds de riolering in het centrum veranderd is, zitten wij met de problemen en dreigt het water bij elke hevige stortbui de huizen binnen te stromen."


Het korps van Hasselt kreeg zo'n 150 oproepen te verwerken. Onder meer in Kuringen en Tuilt hadden ze de handen vol met ondergelopen straten en kelders. Dat was onder meer het geval in de Crutzenstraat, Zolderse Kiezel en Rijkelstraat. Veel inwoners kwamen preventief zandzakjes halen op de kazerne. De brandweer van Bree (60) was vooral te vinden in Bocholt en Grote-Brogel. Verder hadden de korpsen van Lommel (50), Sint-Truiden (60), Leopoldsburg (20), Tessenderlo (30) en Heusden-Zolder (20) de handen vol om de oproepen te verwerken. Maasmechelen en Tongeren kregen slechts een zestal oproepen. In Bilzen hielden ze de voeten droog.


(MMM/JDSL)

3
Jimmy De Schrijver

Lees meer