3 Voor haar 104de verjaardag maakte de oudste Limburger de allerjongsten blij.
kos Voor haar 104de verjaardag maakte de oudste Limburger de allerjongsten blij.

Oudste Limburger (108) overleden

TONIA NOUWENS OVERLIJDT ENKELE WEKEN VOOR HAAR VERJAARDAG

In Hasselt is Tonia Nouwens op 108-jarige leeftijd overleden. Ze was daarmee de oudste Limburger, al hield die leeftijd haar de voorbije jaren nooit tegen om van haar verjaardag een groot feest te maken. Koeien melken, de clown uithangen in het ziekenhuis of dieren verzorgen in het Natuurhulpcentrum: de eeuwelinge genoot telkens met volle teugen.

Tonia -echte naam Antonia- overleed al op 19 oktober maar het nieuws raakte dit weekend pas bekend. "Hoewel haar zicht quasi volledig weg was en haar geheugen haar ook in de steek liet, was Tonia nog een heel levenslustige vrouw", zeggen mantelzorgers Herman Bielen en zijn vrouw Hildegard. "De zaterdag ervoor hadden we in de voormiddag nog een hele wandeling gemaakt in de tuin van woonzorgcentrum Immadi, waar ze al enkele jaren gelukkig verbleef. 's Namiddags ging ze zelfs mee op een boottocht. Zondag tijdens het ontbijt heeft ze echter plots een hersenbloeding gekregen die haar deels verlamde en haar spraak wegnam. Woensdag is ze dan overleden."


Binnen enkele weken, op 13 november, zou de oudste Limburgse nochtans weer een kaarsje mogen uitblazen. "Voor die verjaardag hadden we weer heel wat plannen. Zo waren er gesprekken met Christoff om voor haar op te treden. Naar dat idee keek ze heel erg uit."


Nochtans waren haar vorige verjaardagen ook al echte feestjes. Sinds ze de kaap van de honderd rondde ging Tonia bijvoorbeeld nog op uitstap naar de dierentuin, mocht ze koeien melken, draaide ze als mediclown even mee in het ziekenhuis of verzorgde ze de dieren in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.


Daarnaast was Tonia helemaal mee met het digitale tijdperk. Op de website deodata.be, een verwijzing naar haar voormalige kloosternaam, werd haar handel en wandel tot in de puntjes uit de doeken gedaan. Geboren in het Nederlandse Middelbeers trok ze later als zuster Deodata ondermeer naar kloosters in Lyon, Dijon, Marseille, Parijs, Rixensart, Lille, La Louvresc en Tilburg, en werkte ze liefst twaalf jaar ononderbroken als missiezuster in Madagaskar. Na haar uittrede in het klooster op 74-jarige leeftijd vond ze onderdak bij haar nicht in Hasselt. Ook daar zou ze niet blijven stilzitten: de flitsende manier waarop ze met haar fiets overal naartoe trok, deed 'tante nonneke' in de buurt al snel bekendstaan als 'De Vliegende Hollander'.

3 Antonia Nouwens overleed op 108-jarige leeftijd.
Jerome Gielkens Antonia Nouwens overleed op 108-jarige leeftijd.

Een oudere vriendin

Het overlijden van Tonia grijpt de twee mantelzorgers intens aan. "Maar we zijn vooral blij en dankbaar voor wat Tonia in ons leven en vice versa betekende de voorbije 31 jaar. Voor Hildegard en mij was ze tegelijkertijd een kind en een (groot)moeder maar vooral een vriendin. En toen ik Hildegard zo'n dertien jaar geleden leerde kennen, heb ik haar ook meteen benadrukt: 'Ik heb een oudere vriendin die ge er moet bijnemen'", glimlacht Bielen. "We konden met Tonia over alles taboeloos praten maar ook hebben we vaak goed gelachen. We hebben haar, ondanks haar hoge leeftijd, nooit betutteld. Tonia voelde ook meteen aan wanneer een contact kunstmatig of gemaakt was."


De crematie van Antonia Nouwens vond plaats in intieme kring.

3 Op haar 106de verjaardag bewees Tonia dat ze nog steeds even goed de koeien kon melken als toen ze jong was.
Herman Bielen Op haar 106de verjaardag bewees Tonia dat ze nog steeds even goed de koeien kon melken als toen ze jong was.

Lees meer