2 De ventilatoren in de lucht zorgen voor stevige windstoten.
Tony Van Galen De ventilatoren in de lucht zorgen voor stevige windstoten.

Spetters, windstoten en vooral véél fun

UITGETEST: DE NIEUWE 4DX-ZAAL VAN KINEPOLIS

Voor wie een bioscoopbezoek wat avontuurlijker mag, kan in de 4DX-zaal in Kinepolis Hasselt terecht. Speciale stoelen schommelen je heen en weer of spuwen waterdruppels uit, afhankelijk van wat er op het scherm te zien is. Wij deden de test bij de film ‘Ralph Breekt het Internet’.

Naar de cinema gaan, bleek nog nooit zo ingewikkeld. Niet iedereen mag zomaar de nieuwe 4DX-zaal van Kinepolis Hasselt binnen. Kijkers moeten minstens 4 jaar en 1 meter groot zijn. Onder de 1,2 meter moet er begeleiding van ouders zijn. Drank mag de zaal in, maar alleen met afsluitbare flesjes. Ook nacho’s zijn toegelaten, ‘maar zonder de saus’. De 4DX-zetels zijn ook duidelijk zwaarder en steviger dan de gewone cinemazetels. Ze hangen wat hoger boven de grond, voetsteunen zijn noodzakelijk. Langs de drankhouder bevindt zich een bedieningsknopje: ‘Water aan of uit’.

Uitgespuugde koffie

Zodra de animatiefilm van start gaat, begint een dolle rit van twee uur. Als een filmpersonage met zijn voeten op de grond stampt, voel je de stomp in je rug. Als de ander een boer laat, voel je die ook. En als de koffie wordt uitgespuugd, vliegen de ‘spetters’ in het rond.

Bij een autorace voel je de wagens langs je voorbij scheuren dankzij de windstootjes uit mini-ventilatoren langs je hoofdsteun. Links en rechts in de zaal hangen grote ventilatoren die je het gevoel geven samen met een hoofdpersonage op de top van een berg te staan. En dat allemaal kijkend door een 3D-bril. Bij momenten vergeet je zelfs dat je in een cinemazaal zit. Het is het geluid van schrikkende kindjes en lachende papa’s die me eraan laten herinneren. Na anderhalf uur voelt de zoveelste trilling wel niet meer zo speciaal aan. Maar als de zetels voorover hangen of van links naar rechts schommelen, kan bijna niemand zijn verwondering en enthousiasme verbergen.

“Echt cool”

“Het was heel leuk”, vertelt Aiden Thys (6) uit Diepenbeek. “Schrik had ik nooit, het is echt cool.” Dat vindt ook mama Nadia Colson. “Bij momenten moet je wel goed opletten, die stoelen kunnen serieus te keer gaan. Ik begrijp goed dat je hier als klein kind niet alleen kunt komen zitten.” Broertje Tristan en papa Edwin waren ook van de partij. “Maar na twee uur voelde ik mijn maag werken”, lacht Edwin. “Maar heel leuk allemaal. We komen zeker nog eens terug.”

Een filmticket kost zeventien euro.

2 De familie Thys-Colson uit Diepenbeek vond het geweldig.
Tony Van Galen De familie Thys-Colson uit Diepenbeek vond het geweldig.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer