2 Ilyan (vooraan) met zijn ouders en broer.
Marc Aerts Ilyan (vooraan) met zijn ouders en broer.

"Alle zieke kinderen zijn belangrijk"

HELE DORP ZAMELT GELD IN VOOR GOEDE DOEL VAN ILYAN (7)

De Itegemnaars slaan de handen in elkaar voor een benefiet voor de zieke Ilyan Verschueren (7). De Mannengilde, de wandelclub en de Chiro zamelen op 19 augustus geld in voor de jongen die lijdt aan een zeldzame darmafwijking. "Hij stelde meteen voor om met de opbrengsten speelgoed te kopen voor de andere kinderen in het ziekenhuis. Typisch onze superman: altijd vol positieve ideeën", zegt mama Lesley Steyaert.

De kleine Ilyan Verschueren heeft de ziekte van Hirschsprung, een aangeboren afwijking aan de darmen. "In zijn eerste levensjaar bracht ons zoontje zo'n 9 maanden in het ziekenhuis door, en ook de jaren daarna volgden operaties, lange opnames, complicaties en meer. Vorig jaar verbleef hij van mei tot augustus in het ziekenhuis, vandaag wordt hij er weer verwacht voor een operatie", begint mama Lesley haar verhaal. "Al sinds zijn geboorte krijgt Ilyan voeding via een sonde in zijn neusje, die we na deze operatie hopelijk eindelijk achterwege kunnen laten. Toch is de toekomst onzeker, want de dokters hebben niet meteen een oplossing om de vele problemen in zijn buikje op te lossen. Heel Itegem kent Ilyan en zijn verhaal, en iedereen is enorm met hem begaan. Wat hem uniek maakt is zijn eeuwige optimisme: ondanks de buikpijn is hij altijd vrolijk en gelukkig, hij blijft er ondanks alles altijd voor gaan. Onze kleine superheld."

2 Onder meer de lokale Chiro zet zijn schouders mee onder het initiatief.
Marc Aerts Onder meer de lokale Chiro zet zijn schouders mee onder het initiatief.

Villa Nelson

Dat optimisme viel ook de Mannengilde op. De leden contacteerden Ilyans ouders, met de vraag of ze iets voor hem konden doen. "We hebben Netegem opgestart met als doel mensen gezellig samen te brengen rond een kampvuur. Maar we wilden graag meer doen, en er een benefiet aan koppelen. De ouders van Ilyan waren ons enorm dankbaar, maar hebben het geld niet nodig omdat ze alle medische kosten terugbetaald krijgen", zegt Steven De Keuster van de Mannengilde. "Ilyan kwam toen zelf met een prachtig alternatief op de proppen: hij wou het geld schenken aan 'Villa Nelson', de speelzaal van het UZ Leuven waar hij zo regelmatig vertoeft."


Ilyan weet heel goed waarom hij voor 'Villa Nelson' kiest. "Er zijn twee afdelingen met een speelzaal in het ziekenhuis, eentje op de afdeling voor kankerpatiëntjes en infectieziekten en eentje voor chronisch zieke kinderen. Ik speel daar regelmatig, maar onze afdeling kan niet rekenen op steun uit bijvoorbeeld het kinderkankerfonds, en dat merk je aan de speelzaal. Ik vind àlle zieke kinderen even belangrijk-ook als hun ziekte minder bekend is- dus ze verdienen allemaal hetzelfde."


Toen de andere verenigingen in Itegem het verhaal van de jongen hoorden, besloten ze mee hun schouders te zetten onder de organisatie van Netegem. "De lokale wandelclub stippelde routes uit, de Chiro staat achter de tapkraan, we laten springkastelen aanrukken voor de kleinsten, organiseren een grote barbecue en een kampvuur. Wie wil kan met een eigen tent blijven overnachten en krijgt 's ochtends spek met eieren voorgeschoteld", vult De Keuster aan.

Nieuwe operatie

Ilyan telt mee af naar Netegem, maar zal zelf niet aanwezig kunnen zijn. Vandaag ondergaat hij immers alweer een operatie. "Hij zal twee weken in het ziekenhuis moeten blijven. Maar met de moderne communicatiemiddelen vinden we vast een oplossing om Ilyan toch even via een scherm mee in Itegem te krijgen", besluit zijn mama.


Netegem vindt plaats op zaterdag 19 augustus op de terreinen van Chiro Itegem, deelnemen aan de wandelingen kan van 9 tot 16 uur. Om 16 uur gaat de barbecue aan, inschrijven kan via mannengilde.itegem@gmail.com. Ook voor een plaats op de camping en het ontbijt (euro5) moet je je inschrijven.

Lees meer