Jos en Gusta tijdens hun 60ste huwelijksverjaardag in 2014.
RV Jos en Gusta tijdens hun 60ste huwelijksverjaardag in 2014.

Jos en Gusta (89) sterven na 64 jaar huwelijksgeluk quasi gelijktijdig

Liefde is... samen heengaan op gezegende leeftijd, omringd door geliefden. En liefde was het bij Jos Claes en Gusta Schoovaerts. Zij overleden haast op hetzelfde moment, in aanwezigheid van enkele van hun kinderen. “Voor twee mensen die elkaar altijd heel graag gezien hebben, is dit een droomscenario”, knikt zoon Geert. 

Jos en Gusta, die beiden 89 jaar werden, waren in de Heistse parochie Zonderschot en omgeving erg gekend. Niet in het minst door hun inzet als vrijwilliger tijdens tal van evenementen, en als lid van heel wat verenigingen. Een liefhebbend koppel met acht kinderen — van één kind moesten ze al afscheid nemen — dat al die jaren lief en leed gedeeld heeft.

“Sinds 2002 woonden mijn ouders samen in een serviceflat van Heilige Familie”, vertelt zoon Geert. “In 2017 hebben ze die flat geruild voor een kamer, na een valpartij van ‘onze va’. De jongste maanden ging hun gezondheid beetje bij beetje achteruit, tot het twee weken geleden plots wat sneller ging. En vorige week donderdag was hun kaarsje echt wel uit. Ze zijn om 15 uur in het bijzijn van enkele van hun kinderen wonderwel op natuurlijke wijze samen overleden, en dat binnen enkele seconden. Ze lagen toen samen in bed. Mijn broer Wim en zus Veerle waren erbij, net als de huisarts. Zelf ben ik twee minuutjes later binnengekomen. Wie er eerst overleed, kon zelfs de huisarts niet zeggen. Het gebeurde zo snel.”

Verloskamer

Jos en Gusta overleden opvallend genoeg ook in de kamer waar zeven van hun acht kinderen geboren werden. “Het rusthuis waar we afscheid van hen genomen hebben, was vroeger een moederhuis. En de kamer waar mijn ouders verbleven, was vroeger een verloskamer. Niemand — ook wij niet — kon dit geloven. Voor twee mensen die elkaar altijd heel graag gezien hebben, is dit een droomscenario.”

Rouwarbeid 

“Deze mensen waren aan het einde van hun leven en hun gezondheid was zwak. Soms zie je dan dat wanneer de ene gaat, ook de partner niet lang daarna overlijdt”, weet psycholoog en rouwexpert Manu Keirse. “Zelf ken ik een man van wie de vader overleed, waarna zijn moeder na het inlichten van de hulpdiensten ook zelf stierf. En dat allemaal in enkele seconden. Rouwarbeid is dan ook een ernstige inspanning voor de geest én het lichaam. Mensen zeggen wel eens dat je kan doodgaan van verdriet, en dat mag je letterlijk nemen.”

Hoe mooi hun heengaan ook was, voor hun directe omgeving is het een zware klap. De lijst van verenigingen waar Jos en Gusta deel van uitmaakten, is dan ook lang. Jos was onder meer Chiroleider in Heist-Goor, wijkmeester van KWB Zonderschot, bestuurslid van KBG (nu Okra) en medeoprichter van Ziekenzorg Zonderschot. Gusta stond dan weer aan de wieg van Jong KAV Zonderschot, gaf catechese aan de Zonderschotse vormelingen, zette zich in voor 11.11.11 en hielp vele jaren mee tijdens de Vlaamse Kermis. Samen waren ze ook actief in het plaatselijke zangkoor, traden ze op als kookouders voor Chiro Zonderschot, werkten ze als lectors in de lokale kerk, bezochten ze zieke medeburgers en waren ze vrijwilliger in Heilige Familie.

De afscheidsplechtigheid voor Jos en Gusta vindt komende zaterdag om 10 uur plaats in de parochiekerk van Zonderschot.

39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mieke Hannosset

    Veel sterkte in Dit onwaarschijnlijk liefdes verhaal

  • FRANK ANCKAERT

    prachtig mooi koppel !Innige deelneming aan de ganse mooie familie

Lees meer