3 Katrien Berghmans bij het herstelde terras.
Antoon Verbeeck Katrien Berghmans bij het herstelde terras.

Vandalen viseren opnieuw horecazaak Anna-Mit: “Waarom installeert gemeente geen camera’s?"

Ontbijt- en lunchbar Anna-Mit in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg is weeral het mikpunt geworden van vandalen. In de nacht van vrijdag op zaterdag vernielden vijf jongens het terras. Volgens medezaakvoerder Katrien Berghmans is er dringend nood aan camera’s. “Ik snap niet dat er in de winkelstraat van een gemeente als Heist-op-den-Berg geen camera’s hangen.”

Het voorval deed zich iets voor half één voor. “Op camerabeelden van de buren van Asian Kitchen is te zien hoe vijf jongens, van wie één op krukken, het bont maken op ons terras. Een van de jongens gooit zich tegen de houten omheining, waarna een deel van het gezelschap volgt. De omheining komt zo tegen de werkhekken langs de Bergstraat terecht. Gelukkig hielden de hekken de omheining tegen en is er niets op straat beland. In plaats van soep te maken, heb ik zaterdagmorgen dus mijn terras opnieuw in elkaar kunnen timmeren”, zegt Katrien Berghmans, die samen met haar dochter Magali Luyten de zaak runt.

Camera’s werken. Toen onze terrasmeubelen gestolen waren, werd de dader gevat dankzij beelden op de camera van Asian Kitchen

Katrien Berghmans

“De jongens kwamen uit de richting van de cafés aan de berg. Uiteraard kan ik het niet met volle zekerheid zeggen, maar ik denk dat ze waren gaan stappen. Feesten en drinken: ik heb er geen probleem mee, maar dit heeft niets met plezier te maken. Blijf van een ander zijn spullen af. Wat heb je hier nu aan? Iedere avond leggen we de terrasmeubelen vast met een ketting, een gewoonte nadat vorig jaar onze meubels werden gestolen. Veel meer kunnen we niet doen. We hebben niet de ruimte om na de sluitingsuren alles binnen te plaatsen. We kregen trouwens ook al achteraan de zaak met vandalisme te maken. Daar werd een muur beklad.”

3 De vandalen duwden de omheining tegen het hek.
RV De vandalen duwden de omheining tegen het hek.

“Ik snap niet dat er in de winkelstraat van een gemeente als Heist-op-den-Berg geen camera’s hangen. De handelaars zijn al jaren vragende partij, maar het lijkt er niet van te komen”, legt Katrien uit. “Niet alleen de handelszaken in de Bergstraat, maar ook de cafés aan de berg zullen er wel bij varen. Camera’s werken, dat blijkt uit het onderzoek naar de dief van ons terras. De dader is gevonden op basis van camerabeelden, opnieuw van Asian Kitchen. Zo kregen we ons terras terug. Het lijkt mij het meest efficiënte middel om overlast en diefstal aan te pakken.”

Duur

In 2012 onderzocht de gemeente de aankoop van camera’s. Het kruispunt onderaan de berghelling, waar een aantal cafés hun stek hebben, de Bergstraat en het Cultuurplein werden aangegeven als locaties. Uiteindelijk kwam het niet tot een aankoop. De camera’s hadden hun prijskaartje en de overlast in het centrum was in dalende lijn. Burgemeester van Heist-op-den-Berg Luc Vleugels (CD&V), bevoegd voor veiligheid in de gemeente, vertoefde dit weekend in het buitenland en kon niet reageren. 

3
rv

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Ja de beschutting ligt om ,maar met een paar stevige schroeven die schutting onder-ling verbinden zal voorkomen met een negentig graden hoek dat ze deze nog kunnen omduwen worden ,'t is simpel ,van echt vernielen is er zo te zien geen sprake,maar soms is beter te voorkomen dan genezen ,dus verbind al die blokken en ook met vijf niet zo makkelijk om te krijgen ,simpel toch.

  • bart verloy

    Camera's of niet , het is de politie die haar werk moet uitvoeren.

Lees meer