2 Julia Van Gestel en Marc De Raet krijgt als eerste een nieuw huisnummer.
Foto De La Cruz Julia Van Gestel en Marc De Raet krijgt als eerste een nieuw huisnummer.

Grootschalige adreswijziging gestart

VIJFDUIZEND INWONERS KRIJGEN NIEUW HUISNUMMER EN/OF NIEUWE STRAATNAAM

Het stadsbestuur van Herentals is gestart met de hernummering van ruim drieduizend woningen. Zo'n vijfduizend inwoners krijgen de komende twee jaar een nieuw huisnummer en/of een nieuwe straatnaam. "Post moet op het juiste adres aankomen en de hulpdiensten mogen niet meer liggen zoeken naar het juiste huis, daarom doen we dit", zegt de burgemeester.

Julia Van Gestel en Marc De Raet wonen sinds gisteren niet meer in de Groenstraat 22 in Noorderwijk, maar in de Groenstraat 24. Zij zijn de eerste inwoners met een nieuw adres. "Het is wel vreemd en spannend, want wij wonen hier al meer dan veertig jaar. Een nieuw huisnummer aan je gevel hangen, voelt een beetje als verhuizen", lachen Julia en Marc. "We gaan wel nog een serieus werkje hebben om aan de hele familie en aan alle vrienden door te geven dat we een nieuw huisnummer hebben."


Het stadsbestuur helpt Julia en Marc, en de ruim vijfduizend andere inwoners bij die 'papieren verhuis'. "Een zestal weken op voorhand verwittigen we de bewoners dat ze een nieuw huisnummer gaan krijgen en geven we hen ook hun nieuw adres. We kondigen de verandering dus ruim op tijd aan", zegt burgemeester Jan Peeters (sp.a). "Bij die aankondiging krijgen ze een infobrochure waarin staat welke instanties ze moeten verwittigen van de verandering en welke officiële overheidsinstanties wij als stadsbestuur voor hen al verwittigd hebben. De mensen krijgen ook een aantal gratis postkaarten waarmee ze hun contacten gratis op de hoogte kunnen brengen. We beseffen dat deze hernummering niet ideaal en gemakkelijk is, maar we proberen de mensen zo veel mogelijk te begeleiden."


Na de Groenstraat volgen de volgende weken eerst de Vaartstraat en de Blijdenbergstraat. Medewerkers van de technische dienst komen de huisnummers en straatbordjes vervangen. Het hele hernummeringsproject zal twee jaar duren. Het stadsbestuur verandert zo'n drieduizend adressen, verspreid over een 75-tal straten. "Het is een grootschalig project, maar het is echt hoognodig. In de afgelopen decennia zijn veel huizen bijgebouwd in straten die vroeger schaars bebouwd waren. Dat leidde tot problemen bij de toekenning van huisnummers. In veel straten komen daardoor sommige huisnummers tot wel zes keer voor, aangevuld met kleine ondernummers of -letters", legt de burgemeester uit. "Dat veroorzaakt verwarring. Er komen vaak klachten van bewoners over hun postbedeling. Bovendien hebben de hulpdiensten moeite om snel de juiste bestemming te vinden. Om de veiligheid van de bewoners te verbeteren en om hun postzekerheid te verhogen, wil de stad aan elke woning in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven een duidelijke, unieke straatnaam en huisnummer geven."

2

28 nieuwe straatnamen

Voor het project moest de stad op zoek naar 28 nieuwe straatnamen. Zo krijgen mensen die nu nog in Kamergoor wonen bijvoorbeeld, binnenkort de naam van Steenstraat toegewezen. Momenteel zijn er ook nog straten met deelstraatjes aan die dezelfde naam hebben, zoals de Druivenstraat bijvoorbeeld. Maar met het hernummeringsproject krijgt élk straatje een andere naam. Zo veranderen de drie stukken Druivenstraat bijvoorbeeld naar Oogststraat, Kurkenstraat en Bottelarijstraat.

Lees meer